15.decembris / 2021

Dievišķā liturģija Visaugstisvētītā Metropolīta Aleksandra vadībā Rīgas Ņevas Aleksandra baznīcā

2021. gada 6. decembrī, svētā labticīgā liekņaza Ņevas Aleksandra piemiņas dienā, Rīgas Ņevas Aleksandra baznīcā īpaši svinīgi tika atzīmēti baznīcas altārsvētki un svētā Ņevas Aleksandra 800 gadu jubileja. Uz altārsvētkiem baznīcas svētā Ņevas Aleksandra ikonas rotāja ziedu vītnes. Dievišķo liturģiju šajā dienā vadīja Latvijas Pareizticīgās Baznīcas Vadītājs Visaugstisvētītais Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs.

Pirms svētku liturģijas baznīcas klēriķi par godu altārsvētkiem kalpoja ūdens iesvētīšanas aizlūgumu.

Pēc dievkalpošanas stundu nolasīšanas, skanot svinīgām zvanu skaņām, baznīcā ieradās Latvijas Pareizticīgās Baznīcas Valdošais Virsgans Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs.

Visaugstisvētītajam Valdniekam šajā dienā līdzkalpoja Augstisvētītais Daugavpils un Rēzeknes Bīskaps Aleksandrs; Augstisvētītais Jelgavas Bīskaps Jānis, Rīgas eparhijas vikārs; Rīgas apriņķa prāvests mitroforais virspriesteris Jēkabs Prisjažņuks; Latijas Pareizticīgās Baznīcas Sinodes sekretārs mitroforais virspriesteris Oļegs Peļevins; Rīgas Ņevas Aleksandra baznīcas klēriķi: virspriesteris Pāvils Kušnarjovs, priesteris Pāvils Aleksejevs un diakons Aleksandrs Akatovs, kā arī Rīgas Jāņa Priekšteča baznīcas klēriķis hierodiakons Germans (Kartašovs).

Dievkalpojumu šajā dienā filmēja Latvijas valsts televīzija, tā ieraksts būs LTV1 ēterā svētdienm 12. decembrī, plkst. 12.

Dievišķajā liturģijā 2 ektēnijas izskanēja latviešu valodā, bet Ticības simbols un lūgšana Mūsu Tēvs tika nodziedāti baznīcslāvu un latviešu valodā.

Trīskāršajā ektēnijā izskanēja pateicības lūgšanas par šodien godājamo Visaugstisvētīto Metropolītu Aleksandru ar viņa Dieva sargājamo draudzi, kā arī izskanēja īpaši lūgumi par koronavīrusa pandēmijas pārtraukšanu.

Pēc tam ektēnijā par mirušajiem izskanēja lūgumi par mūžam pieminamo Dieva kalponi Pelagiju – Visaugstisvētītā Metropolīta Aleksandra māti, kura nomira 2021. gada 6. decembrī 97 gadu vecumā. Ektēnijā par mirušajiem tika pieminēti arī mūžampieminamais virspriesteris Pēteris (Smikovskis, 05.12.1927-16.07.2009) un visi kopš laika gala mūža miegā aizmigušie Ņevas Aleksandra baznīcas pārziņi, klēriķi, draudzes locekļi, labdari un cēlāji.

Dievišķās liturģijas nosēgumā pie svētā labticīgā lielkņaza Ņevas Aleksandra ikonas notika svētku godināšana un tika nolasīta lūgšana svētajam.

Pēc tam tika nokalpota litija par mūžampieminamajiem Joannu un Pelagiju – Visaugstisvētītā Metropolīta Aleksandra vecākiem.

Pēc ilgu gadu vēlējuma Latvijas Pareizticīgās Baznīcas Vadītājs vērsās pie draudzes ar sprediķi par svēto labticīgo lielkņazu Ņevas Aleksandru, kura 800 gadu jubileju mēs šogad atzīmējam.

Pēc sprediķa draudzes locekļi un draudžu padomju pārstāvji apsveica Visaugstisvētīto Virsganu viņa Debesu aizbildņa piemiņas dienā. svētībā no Latvijas Pareizticīgās Baznīcas Vadītāja ticīgie saņēma piemiņas ikoniņas ar sv.labtic.liekņ. Ņevas Aleksandra attēlu.

Lai Visžēlīgai Kungs dāvā Visaugstisvētītajam Valdniekam Metropolītam gara un miesas spēkus Virsgana krusta nešanā un stiprina viņu kalpošanā Svētajai Kristus Baznīcai uz ilgiem un svētīgiem gadiem.

Rīgas Ņevas Aleksandra baznīcas draudze