27.aprīlis / 2021

Visnakts dievkalpojums Rīgas katedrālē Visaugstisvētītā Metropolīta Aleksandra vadībā

2021. gada 24. aprīlī, Kunga Ieiešanas Jeruzālemē svētku priekšvakarā, Viņa Eminence Visaugstisvētītais Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs kalpoja Visnakts dievkalpojumu Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrālē.

Valdniekam Metropolītam līdzkalpoja Rīgas apriņķa prāvests virspriesteris Jēkabs Prisjažņuks, katedrāles klēriķi virspriesteris Artēmijs Kučinskis, priesteris Pāvils Peļevins, priesteris Joanns Platinskis un diakons Jevgēņijs Samuilovs, Rīgas Jāņa Priekšteča baznīcas klēriķis hierodiakons Germans (Kartašovs) un priesteris Maksims Jordanovs.

Pēc Evaņģēlija nolasīšanas Valdnieks Metropolīts iesvētīja pūpolus.

Pēc Pirmās stundas garīdznieki godināja svētkus pie svētku ikonas. Pēc tam Valdnieks vērsās pie dievlūdzējiem ar sprediķi, apsveicot visus Kunga Ieiešanas Jeruzālemē svētkos un pastāstīja par svētku garīgo nozīmi. “...Evaņģēlija fragmentā, kas vēstī par taisnā Lācara augšāmcelšanu, ir apbrīnojami māsu Martas un Marijas vārdi. Viņas saka, vēršoties pie Kristus, ja Kristus būtu bijis blakus viņām, tad Lācars nebūtu nomiris. Viņām ir apbrīnojama ticība Kristus visspēcīgajai palīdzībai un vienlaikus viņas, saskārušās ar nāvi, apzinās, ka tagad jau vairs izdarīt nevar neko. Bet Kristus, redzot viņu ticību, parāda Dievišķā Spēka visvareno darbību, uzceļot jau četras dienas kapā guļošo Lācaru. Un, kā tiek dziedāts šodienas tropārā, caur šo brīnumu Kristus apliecina mums par vispārēju augšāmcelšanos, kas gaida mūs mūsu pasales pastāvēšanas beigās...”, - sacīja Valdnieks Metropolīts.

LPB preses dienests