23.decembris / 2020

Dievišķā liturģija Visaugstisvētītā Metropolīta Aleksandra vadībā Rīgas Dievmātes Pasludināšanas baznīcā

2020. gada 19. decembrī, svētītāja Nikolaja, Likijas Miru arhibīskapa piemiņa dienā, Rīgas Dievmātes Pasludināšanas baznīcā, kuras kreisais sānu altāris iesvētīts par godu svētītājam Nikolajam Brīnumdarītājam, Dievišķo liturģiju kalpoja Visaugstisvētītais Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs. Dievkalpojuma laikā visi dievlūdzēji Dievmātes Pasludināšanas baznīcā, tāpat kā visi Latvijas Pareizticīgās Baznīcas draudžu locekļi, atradās maskās, bet ienākot baznīcā un izejot no tās, veica roku dezinfekciju.

Latvijas Pareizticīgās Baznīcas Valdošajam Virsganam līdzkalpoja Augstisvētītais Daugavpils un Rēzeknes Bīskaps Aleksandrs; Dievmātes Pasludināšanas baznīcas atslēgu glabātājs un Rīgas apriņķa prāvests mitroforais virspriesteris Jēkabs Prisjažņuks; baznīcas klēriķi: mitroforais virspriesteris Jānis Lipšāns, virspriesteris Sergijs Ņištuns un diakons Aleksandrs Stepaņenko, kā arī Rīgas Ņevas Aleksandra baznīcas klēriķis diakons Aleksandrs Akatovs.

Dievkalpojumu ierakstīja Latvijas valsts televīzija, tā ieraksts LTV ēterā būs rdzams svētdien, 27. decembrī plkst. 12.

Stundu lasīšanas laikā Augstisvētītais Daugavpils un Rēzeknes Bīskaps Aleksandrs ar Visaugstisvētītā Rīgas un visas Latvijas Metropolīta Aleksandra svētību iesvētīja par lasītāju un ipodiakonu D.k. Maksimu Jordanovu, Rīgas garīgā semināra 2018. gada absolventu.

Trīskāršās ektēnijas laikā izskanēja īpaši lūgumi par pandēmijas pārtraukšanu un slimojošo dziedināšanu. Ektēnijā par mirušajiem Visaugstisvētītais Metropolīts Aleksandrs lūdzās par visu mūža miegā aizmigušo baznīcas pārziņu, labdaru, ziedotāju, celēju un draudzes locekļu dvēseles dusu.

Pēc Euharistiskā kanona Augstisvētītais Daugavpils un Rēzeknes Bīskaps Aleksandrs ar Visaugstisvētītā Rīgas un visas Latvijas Metropolīta Aleksandra svētību iesvētīja ipodiakonu Maksimu Jordanovu diakona kārtā.   

Dievišķās liturģijas noslēgumā Visaugstisvētītais Valdnieks Aleksandrs nolasīja lūgšanu svētītājam Nikolajam Brīnumdarītājam. Pēc tam tika uzsaukts ilgu gadu vēlējums baznīcslāvu un latviešu valodā. Pēc tam Viņa Eminence vērsās pie klēriķiem un draudzes locekļiem ar sprediķi, kurā pastāstīja par svētītāja Nikolaja dzīvi un brīnumdarbiem, kā arī aicināja visus ticīgos stingri ievērot visā Latvijā noteiktos ierobežojumus, kas noteikti saistībā ar koronavīrusa Covid-19 pandēmiju. Sprediķa noslēgumā Valdnieks Metropolīts apsveica visus, kuri šodien svin sava Debesu aizbildņa piemiņas dienu un svētīja visus ar savu Virsgana svētību.

LPB preses dienests