21.septembris / 2020

Latvijas Republikas Tieslietu ministra vizīte Daugavpils-Rēzeknes eparhijā

2020. gada 18. septembrī Latvijas Pareizticīgās Baznīcas Daugavpils-Rēzeknes eparhiju apmeklēja Latvijas Republikas Tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

Pie ieejas Daugavpils svēto mokucietēju Borisa un Gļeba katedrālē Tieslietu ministrijas delegāciju Bordāna kunga vadībā sagaidīja baznīcas padomes locekļi. N. Vucāne pasniedza ziedu pušķi, viesiem tika pasniegta arī tradicionālā sālsmaize. Katedrālē delegāciju sagaidīja Visaugstisvētītais Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs un Augstisvētītais Daugavpils un Rēzeknes Bīskaps Aleksandrs, katedrāles garīdznieki, pilsētas garīdznieki un Daugavpils-Rēzeknes eparhijas prāvesti.

Uz solejas Tieslietu ministrs un viņu pavadošās personas tika iepazīstinātas ar visiem klātesošajiem. Pēc tam viesiem tika piedāvāta eksursija pa katedrāli. Viesi uzmanīgi, ar interesi, aplūkoja katedrāles svētumus un iekārtojumu. Viņi bija izbrīnīti par veikto kapitālo remontu. Pēc tam notika saruna, kurā piedalījās visi klātesošie, tika apspriesta valsts varas un Baznīcas sadarbības pieredze koronavīrusa pandēmijas seku pārvarēšanā. No Baznīcas puses tika aktualizēts jautājums par iespējamo valsts palīdzību sakrālā mantojuma saglabāšanā.

Šis jautājums ir ļoti būtiskas Latgales reģionam, īpaši lauku baznīcām, kuru mazskaitlīgajām ticīgo kopienām nav finansiālu iespēju veikt kārtējos remontdarbus. Ne masvarīgāks ir arī jautājums par palīdzību Daugavpils katedrālei, kura ir pats lielākais Latvijas pareizticīgo dievnams un kurā šobrīd turpinās ārpuses kapitālais remonts, kas nav veikts jau daudzus gadus. Katedrāles ārpuses apskates laikā sākās zvans uz vakara dievkalpojumu, kas atstāja uz viesiem patīkamu iespaidu.

Atvadoties no viesiem, Visaugstisvētītais Metropolīts Aleksandrs un Augstisvētītais Bīskaps Aleksandrs pateicās augstajiem visiem par uzmanību pret Latgales, Latvijas Pareizticīgās Baznīcas un Daugavpils-Rēzeknes eparhijas vajadzībām.

LPB preses dienests