11.novembris / 2019

Dievišķā liturģija Visaugstisvētītā Metropolīta Aleksandra vadībā Rīgas katedrālē. HIROTONIJA

2019. gada 10. novembrī, 21. svētdienā pēc Trijādības, sirdsskaidrā Ījaba, Počajevas igumena un svētītāja Dimitrija, Rostovas metropolīta, piemiņas dienā, Viņa Eminence Visaugstisvētītais Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs, kuram līdzkalpoja Augstisvētītais Daugavpils un Rēzeknes Bīskaps Aleksandrs, kalpoja Dievišķo liturģiju Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrālē.

Virsganiem līdzkalpoja: Rīgas apriņķa prāvests, katedrāles atslēgu glabātājs virspriesteris Jēkabs Prisjažņuks; katedrāles klēriķi: LPB Sinodes sekretārs virspriesteris Artēmijs Kučinskis, priesteris Joanns Platinskis un diakons Jevgēņijs Samuilovs; Rīgas Priekšteča Jāņa baznīcas klēriķis hierodiakons Germans (kartašovs) un diakons Pāvils Tkačenko. Dievkalpojumā dziedāja katedrāles koris reģentes Natālijas Mudrajas vadībā.

Trīskāršas ektēnijas laikā izskanēja lūgumi par mieru Ukrainā un Pareizticīgās Baznīcas vienotību.

Pēc Lielās ieiešanas Augstisvētītais Daugavpils un Rēzeknes Bīskaps Aleksandrs ar Visaugstisvētītā Metropolīta Aleksandra svētību iesvētīja par priesteri diakonu Pāvilu Tkačenko, Rīgas Garīgā semināra 2018. gada absolventu.

Pēc kinonika nodziedāšanas Valdnieks Metropolīts vērsās pie dievlūdzējiem ar sprediķi par šīs dienas Evaņģēlija lasījuma tēmu. “...Līdzīgi tam, kā ļaunie gari pilnībā bija paverdzinājuši greziešu zemes iedzīvotāju, piespiežot viņu veikt baisus un bezjēdzīgus darbus, grēks pilnībā var pakļaut cilvēka gribu. Cilvēks pārvērsās par grēka vergu. Viņa dzīve vērstauz  šīs verdzības realizāciju, šīs atkarības vajadzību apmierināšanai. Tas viss pilnībā izposta cilvēka personību, attālinot viņu no Dieva... Vienīgais ceļš, kas var izvest cilvēku no šīs verdzības, ved caur grēku nožēlu, lūgšanu un atturību. Kā sacījis pats Kristus: “Šī suga neiziet citādi kā vien ar lūgšanas un gavēņa palīdzību”.

Sprediķa noslēgumā Visaugstisvētītais Valdnieks aicināja visus uzticamos mūsu Latvijas Pareizticīgās Baznīcas bērnus uzcītīgi lūgties un svētīja ar savu Virsgana svētību.

Dievkalpojuma noslēgumā katedrāles garīdznieki kalpoja aizlūgumu, kura noslēgumā jauniesvētītais priesteris Pāvils Tkačenko pasniedza ticīgajiem skūpstīšanai krustu.

LPB preses dienests