7.oktobris / 2019

Svinības Rīgā par godu Visaugstisvētītā Rīgas un visas Latvijas Metropolīta Aleksandra 80 gadu jubilejai

2019. gada 3. oktobrī visa Latvijas Pareizticīgā Baznīca lūgšanās atzīmē sava Vadītāja – Rīgas un visas Latvijas Metropolīta Aleksandra 80 gadu jubileju. Šajā gaišajā un priekpilnajā dienā Latvija Pareizticīgā Baznīca atceras daudzos paveiktos darbus, ar kuriem vainagojies Visaugstisvētītā Metropolīta Aleksandra ilggadīgais un auglīgais darbs Rīgas katedrā. Viņa viedajā garīgajā vadībā izaudzināti divi bīskapi, daudzi garīdznieki un diakoni, uzcelti vai atjaunoti vairāk nekā 40 dievnamu visā Latvijā, svēto kārtā kanonizēts svētais svētmoceklis Jānis, Rīgas un Latvijas arhibīskaps, mūsu zemi apmeklējuši daudzi svētumi. Tieši tādēļ Metropolīta Aleksandra jubilejas diena ir kopīgi baznīcas svētki un dalīties šajā svētku priekā katedrālē bija ieradušies daudzi jo daudzi ticīgie no visām mūsu zemes malām.

Svinīgo Dievišķo liturģiju Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrālē vadīja Viņa Eminence Visaugstisvētītais Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs. Valdniekam Metropolītam līdzkalpoja Augstisvētītais Daugavpils un Rēzeknes Bīskaps Aleksandrs; Augstisvētītais Jelgavas Bīskaps Jānis, Rīgas eparhijas vikārs; Rīgas apriņķa prāvests virspriesteris Jēkabs Prisjažņuks, Rīgas eparhijas sekretārs virspriesteris Oļegs Peļevins, Liepājas apriņķa prāvests virspriesteris Vadims Demčenko, Daugavpils apriņķa prāvesta p.i. virspriesteris Dionīsijs Gorjunovs, Rēzeknes apriņķa prāvests virspriesteris Viktors Teplovs, Madonas apriņķa prāvesta p.i. virspriesteris Mihails Aršvila, Jēkabpils Svētā Gara vīriešu klostera pārzinis igumens Makārijs (Kirilovs) un Latvijas Pareizticīgās Baznīcas garīdznieki.

Liturģijā lūdzās Rīgas Svētās Trijādības-Sergija sieviešu klostera igumene Magdalēna (Polin) ar klostera māsām, kā arī Ilūkstes Dievmātes Piedzimšanas klostera pārzines p.i. mūķene Georgija (Raka) ar klostera māsām.

Trīskāršās ektēnijas laikā izskanēja īpaši lūgumi par Pareizticīgās Baznīcas vienotību, mieru Ukrainā un pateicības lūgumi par Visaugstisvētītā Metropolīta Aleksandra labklājību un veselību.

Pēc Dievišķās liturģijas tika godināts Kunga Godājamais un Dzīvudarošais Krusts un uzsaukts ilgu gadu vēlējums Visaugstisvētītajam Valdniekam. Pēc tam tika nolasīti apsveikumi no Svētīgākā Maskavas un visas Krievzemes Patriarha Kirila un vecticībnieku Maskavas un visas Krievzemes Metropolīta Kornēlija.

Pirmie visas Latvijas draudzes vārdā Visaugstisvētīto Metropolītu Aleksandru apsveica Augstisvētītais Daugavpils un Rēzeknes Bīskaps Aleksandrs un Augstisvētītais Jelgavas Bīskaps Jānis. Bīskaps Aleksandrs nolasīja apsveikumu, bet pēc tam Augstisvētītie Valdnieki dāvanā mūsu Baznīcas vadītājam pasniedza komplektu no divām panagijām un krusta. Pēc tam Rīgas Svētās Trijādības-Sergija sieviešu klostera māsu vārdā Latvijas Pareizticīgās Baznīcas Vadītāju apsveica klostera igumene Magdalēna (Polin). Pēc tam Valdnieku metropolītu Rīgas domes priekšsēdētāja Oļega Burova vārdā apsveica Rīgas domes pārstāvji.

Savā atbildes uzrunā Visaugstisvētītais Valdnieks Aleksandrs pateicās garīdzniekiem un visiem ticīgajiem par siltajiem vārdiem un apsveikumiem.

Pēc oficiālajiem apsveikumiem visiem ticīgajiem bija iespēja personīgi apsveikt savu Virsganu viņa jubilejā. Svētībā un piemiņai par svinībām katrs šodien atnākušais no Visaugstisvētītā Valdnieka Metropolīta rokām saņēma nelielu ikoniņu ar Dievmātes Jakobštates brīnumdarošās ikonas atveidu.

Visus ticīgos, kuri šajā dienā bija atnākuši uz katedrāli, Visaugstisvētītais Valdnieks uzaicināja uz kopīgu mielastu, kas bija sagatavots speciālā teltī katedrāles teritorijā.

LPB preses dienests