25.jūlijs / 2019

Svinības par godu Visaugstisvētītā Rīgas un visas Latvijas Metropolīta Aleksandra svētnieka kalpošanas 30 gadu jubilejai

2019. gada 23. jūlijā, mūsu Kunga Jēzus Kristus godājamā tērpa nolikšanas Maskavā un mūsu Vissvētās Valdnieces Dievadzemdētājas Koņevas ikonas svētku dienā, visa Latvijas Pareizticīgā Baznīca lūgšanās svinēja sava Vadītāja – Visaugstisvētītā Rīgas un visas Latvijas Metropolīta Aleksandra Arhiereja hirotonijas trīsdesmito gadadienu. Svinību priekšvakarā uz Kristus Piedzimšanas katedrāli brīnumdarošā Dievmātes Jakobštates ikona, un Latvijas ticīgie šīs ikonas priekšā pienesa lūgšanas Kungam un Viņa Visšķīstajai Mātei par savu Virsganu.

Šajā priekpilnajā un gaišajā dienā Latvijas Pareizticīgā Baznīca atceras daudzus sasniegumus un priekpilnus notikumus aizvadīto gadu laikā: vai tā būtu katedrāles un citu nopostītu svētumu atjaunošana, vai garīgās izglītības atdzimšana, mūku dzīves atjaunošana Jēkabpils Svētā Gara vīriešu klosterī, svētmocekļa Rīgas Jāņa kanonizācija vai Dievmātes Jakobštates ikonas atkaliegūšana, daudzu svētumu ierašanās Latvijā, vai miers un brālīga mīlestība klēra un laju vidū – aiz visa tā stāv mūsu Valdnieka Metropolīta svētība, lūgšanas un darbi. Tieši tādēļ viņa jubileja kļuva par vispārējiem baznīcas svētkiem un dalīties svētku priekā katedrālē ieradās neskaitāmi ticīgie ne tikai no Rīgas, bet no visām Latvijas malām.

Svētku Dievišķo liturģiju Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrālē kalpoja Viņa Eminence Visaugstisvētītais Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs. Valdniekam Metropolītam līdzkalpoja uz svinībām ieradušies Virsgani: Visaugstisvētītais Tallinas un visas Igaunijas Metropolīts Jevgēņijs, Visaugstisvētītais Viļņas un Lietuvas Metropolīts Inokentijs, Visaugstisvētītais Penzas un Ņižņelomovskas Metropolīts Serafims, Augstisvētītais Daugavpils un Rēzeknes Bīskaps Aleksandrs, Augstisvētītais Narvas un Piepeipusa Bīskaps Lācars un Augstisvētītais Jelgavas Bīskaps Jānis, Rīgas eparhijas vikārs. Virsganiem līdzkalpoja: Rīgas apriņķa prāvests virspriesteris Jēkabs Prisjažņuks, Viļņas-Lietuvas eparhijas sekretārs virspriesteris Vitālijs Mockus, Valmieras apriņķa prāvests virspriesteris Nikolajs Tihomirovs, Rīgas eparhijas sekretārs virspriesteris Oļegs Peļevins, Daugavpils apriņķa prāvests virspriesteris Dionīsijs Gorjunovs, Rēzeknes apriņķa prāvests virspriesteris Viktors Teplovs, Madonas apriņķa prāvesta p.i. virspriesteris Mihails Aršvila, Daugavpils-Rēzeknes eparhijas sekretārs priesteris Georgijs Petrovskis, Jēkabpils Svētā Gara vīriešu klostera pārzinis igumens Makārijs (Kirilovs), Saranskas Jāņa Teologa vīriešu klostera pārzinis igumens Meletijs (Kisnjaškins) (Saranskas un Mordovijas eparhija), Penzas Kristus Apskaidrošanās vīriešu klostera pārzinis igumens Sergijs (Zaičikovs), Pērnavas lielmoc. Katrīnas baznīcas pārzinis priestermūks Jona (Golovastikovs) (Igaunijas Pareizticīgā Baznīca MP) un Latvijas Pareizticīgās Baznīcas klēriķi. Dievkalpojumā svinīgi dziedāja apvienotais Rīgas draudžu koris virspriestera Joanna Šenroka vadībā.

Liturģijā lūdzās Rīgas Svētās trijādības-Sergija sieviešu klostera igumene Magdalēna (Polin) ar klostera māsām, kā arī Ilūkstes Dievmātes Piedzimšanas sieviešu klostera pārzine mūķene Georgija (Raka) ar klostera māsām.

Trīskāršās ektēnijas laikā izskanēja īpaši lūgumi par Pareizticīgās Baznīcas vienotību, par mieru Ukrainā un pateicības lūgumi par Visaugstisvētītā Metropolīta Aleksandra veselību un labklājību.

Dievišķās liturģijas noslēgumā tika nodziedāts tropārs, kondaks un augstiteikšana pie Dievmātes Jakobštates ikonas un uzsaukts ilgu gadu vēlējums.

Kā pirmie, visas Latvijas Pareizticīgās Baznīcas klēra un ticīgo vārdā Visaugstisvētīto Metropolītu apsveica Augstisvētītais Daugavpils un Rēzeknes Bīskaps Aleksandrs un Augstisvētītais Jelgavas Bīskaps Jānis. Bīskaps Aleksandrs nolasīja apsveikumu un pēc tam Augstisvētītie Valdnieki pasniedza mūsu Baznīcas vadītājam dāvanu – komplektu no divām panagijām un krusta. Pēc tam Valdnieks Bīskaps Aleksandrs apsveica Visaugstisvētīto Valdnieku Metropolītu Daugavpils-Rēzeknes eparhijas vārdā, pasniedzot dāvanā trikīriju un dikīriju. Tika nolasīti Latvijas valsts prezidenta Egila Levita, Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces, Latvijas Republikas ministru prezidenta Artūra Krišjāņa Kariņa un Svētīgākā Maskavas un visas Krievzemes Patriarha Kirila apsveikumi. Pēc oficiālo apsveikumu nolasīšanas Viņa Eminenci MP Igaunijas Pareizticīgās Baznīcas vārdā apsveica Visaugstisvētītais Tallinas un visas Igaunijas Metropolīts Jevgēņijs, kurš pasniedza Metropolītam Aleksandram MP Igaunijas Pareizticīgās Baznīcas apbalvojumu - svētmocekļa Rakveres Sergija I pakāpes ordeni. Metropolīts Jevgēņijs dāvanā no Igaunijas Pareizticīgās Baznīcas vēl pasniedza komplektu no divām panagijām un krusta un sirdsskaidrā Sanaksaras Teodora ikonu. Viļņas-Lietuvas eparhijas vārdā Valdnieku Metropolītu sveica Visaugstisvētītais Viļņas un Lietuvas metropolīts Inokentijs, kurš pasniedza Metropolītam Aleksandram ikonu komplektu, kurā apkopotas visas Dievmātes ikonas, kuras godina visā Lietuvā. Penzas eparhijas vārdā Metropolītu Aleksandru sveica Penzas un Ņižņelomovskas Metropolīts Serafims, kurš pasniedza Valdniekam Aleksandram panagiju ar visu Penzas svētītāju atveidu (kuru vidū ir arī svētmoceklis Rīgas Jānis) un divu sējumu krājumu, kas veltīts svētītājam Penzas Inokentijam.

Savā sprediķī Visaugstisvētītais Metropolīts Aleksandrs pateicās Virsganiem, garīdzniekiem un ticīgajiem par siltajiem vārdiem un apsveikumiem. “...”Ne mums, Kungs, ne mums, bet Tavam vārdam”, sacīts vienā no psalmiem. Un patiesi, personīgi es neesmu visu šo brīnišķīgo dāvanu un silto vārdu cienīgs, kuri šodien šeit skanēja. Es pirmkārt esmu pateicīgs Kungam Dievam, mūsu Visšķīstajai Valdniecei Dievadzemdētājai un svētmoceklim Rīgas un Latvijas Arhibīskapam Jānim, jo bez viņu neizsakāmās bet skaidri izjūtamās palīdzības mana kalpošana būtu neiespējama un veltīga... Tādēļ šajās svētku dienās lūdzu jūsu svētās lūgšanas par mani, grēcīgo, bet es savukārt pastāvīgi lūdzos par visu Dieva man uzticēto Latvijas draudzi...”.

Oficiālo apsveikumu noslēgumā ikvienam ticīgajam bija iespēja personīgi apsveikt savu Virsganu jubilejā un godināt brīnumdarošo Dievmātes Jakobštates ikonu. Piemiņai par svinībām un svētībai ikviens šajā dienā no Visaugstisvētītā Valdnieka Metropolīta rokām saņēma nelielu ikoniņu ar Vissvētās Dievadzemdētājas brīnumdarošās Jakobštates ikonas attēlu.

LPB preses dienests