8.maijs / 2019

Rīgā notikusi jaunā katoļu palīgbīskapa konsekrācija

Sestdien, 2019. gada 4. maijā, Rīgas Domā notika dievkalpojums, kura laikā par Romas katoļu Baznīcas Latvijā Rīgas arhidiecēzes palīgbīskapu tika konsekrēts priesteris Andris Kravalis. Ar Visaugstisvētītā Rīgas un visas Latvijas Metropolīta Aleksandra svētību no Latvijas Pareizticīgās Baznīcas dievkalpojumā piedalījās Augstisvētītais Jelgavas Bīskaps Jānis, LPB Rīgas eparhijas vikārs.

Dievkalpojumā, kuru vadīja Romas katoļu Baznīcas Latvijā vadītājs arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankēvičs, piedalījās apustuliskais nuncijs Baltijas valstīs Pedro Lopess Kintana (Pedro Lopez Quintana), visi Romas katoļu Baznīcas Latvijā bīskapi, daudzi katoļu garīdznieki.

Daudzo goda viesu vidū dievkalpojumā piedalījās Latvijas tradicionālo kristīgo konfesiju pārstāvji, Latvijas Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, valdības pārstāvji, jauniesvētītā bīskapa Andra Kravaļa radinieki (māte, viņa brāļi, kuri ir katoļu garīdznieki, un māsa) un daudzi jo daudzi ticīgie.

Pirms dievkalpojuma sākuma arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankēvičs izteica pateicību Latvijas Evaņģēliski luteriskajai Baznīcai par iespēju kalpot dievkalpojumu Doma katedrālē, jo katoļu sv. Jēkaba katedrāle nespētu uzņemt visus ļaudis, kuri šodien bija ieradušies, lai piedalītos svētku notikumā.

Andris Kravalis nav pirmais katoļu bīskaps, kurš tiek iesvētīts Rīgas Doma katedrālē – 2010. gadā šajā katedrālē notika tagadējā Romas katoļu Baznīcas Latvijā vadītāja arhibīskapa-metropolīta Zbigņeva Stankēviča konsekrācijas dievkalpojums.

Dievkalpojuma laikā tika nolasīta pāvesta bulla, kas atļauj priesteri Andri Kravali iesvētīt par bīskapu. Pēc tam jaunieceltais palīgbīskaps apstiprināja savu gatavību sargāt ticību, palikt vienotībā ar Baznīcu un stiprināt to, rūpēties par Dieva tautu, būt līdzcietīgs un žēlsirdīgs pret nabagiem, ceļiniekiem un trūkumcietējiem. Pēc tam sekoja ordinācijas Litānija, roku uzlikšana un konsekrācijas lūgšana. Konsekrācijas laikā jaunajam bīskapam pirkstā tika uzvilkts gredzens kā uzticības Baznīcai simbols, galvā uzlikta mitra un pasniegts zizlis kā zīme tam, ka bīskaps aicināts būt dvēseļu gans.

Dievkalpojuma laikā jauniesvētīto bīskapu un visus klātesošos uzrunāja arhibīskaps Zbigņevs Stankēvičs, sacīdams sprediķi par šīsdienas notikumu.

Dievkalpojuma noslēgumā jauniesvētītais Bīskaps Andris Kravalis pateicās saviem tuviniekiem un visiem klātesošajiem, kuri piedalījās šodienas dievkalpojumā un dalījās lūgšanās šajā viņa turpmākās dzīves nozīmīgajā notikumā. Viņš uzsvēra, ka jūtas kā lielā ģimenē, īpaši tāpēc, ka dievkalpojumā piedalījās viņa tuvinieki un kristīgo konfesiju pārstāvji, kuri „palīdz atklāt man Dieva ģimeni arī ārpus manas konfesijas”.

Viņš pateicās arī visiem svētkalpotājiem un bīskapiem, pateicoties kuriem viņš varējis veikt savu kalpošanu Romas katoļu Baznīcā Latvijā diakona, pēc tam priestera un tagad bīskapa kārtā: „par izrādīto uzticību, cieņu un iespēju būt viņiem līdzās un kalpot Dievam, arī mācoties no viņu parauga”.

Latvijas Pareizticīgās Baznīcas un tās Vadītāja – Visaugstisvētītā Rīgas un visas Latvijas Metropolīta Aleksandra vārdā – jauniesvētīto bīskapu apsveica Augstisvētītais Jelgavas Bīskaps Jānis, LPB Rīgas eparhijas vikārs.

Dievkalpojuma noslēgumā visi klātesošie tika aicināti uz Doma dārzu, kur personīgi varēja apsveikt jauniesvētīto bīskapu Andri Kravali un saņemt nelielu piemiņas dāvaniņu.

IZZIŅA:

Andris Kravalis ir dzimis 1967. gada 11. jūnijā, uzaudzis piecu bērnu ģimenē. Mācījies Beļavas Ozolkalna pamatskolā, pēc tam Gulbenes 1. vidusskolā. Rēzeknes Mūzikas koledžā ieguva profesionālās izglītības diplomu muzikālajā pedagoģijā. 1989. gadā sāka mācības Rīgas Metropolijas Garīgajā seminārā, bet pēc tam studēja Pontifikālās Teoloģijas fakultātes "Teresianum" afiliētajā Teoloģijas institūtā "Studium Notre Dame de Vie" Francijā, iegūstot bakalaura un licenciāta grādu teoloģijā. 1999. gadā viņš ordinēts par priesteri.

Kā priesteris kalpojis dažādās draudzēs Latvijā un Francijā, bijis atbildīgais par jauniešu darbu, Rīgas Katoļu ģimnāzijas kapelāns, Mazā semināra prefekts, Rīgas Metropolijas Garīgā semināra garīgais tēvs. Viņš ir docētājs Rīgas Augstākajā reliģijas zinātņu institūtā un Rīgas Teoloģijas institūtā. Kopš 2010. gada kalpo Rīgas Svētās Marijas Magdalēnas draudzē. No 2014. gada bija Rīgas arhidiecēzes ģenerālvikārs.

Vikārā bīskapa (palīgbīskapa) amatā nominēts 2019. gada 8. martā. Pēc iesvētīšanas bīskapa kārtā viņa galvenais uzdevums būs palīdzēt kalpošanā Romas katoļu Baznīcas Latvijā arhibīskapam-metropolītam Zbigņevam Stankēvičam. Atšķirībā no Jelgavas, Liepājas un Rēzeknes-Aglonas diecēzes bīskapiem, viņam nebūs pastāvīgas pārvaldības teritorijas.

Uz šodienu Latvijā ir 6 katoļu bīskapi, divi no viņiem – Jānis Cakuls un kardināls Jānis Pujats, ir bīskapi emeritus un neveic aktīvu kalpošanu. Rīgas arhidiecēzi vada Romas katoļu Baznīcas Latvijā arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankēvičs, Jelgavas diecēzi – bīskaps Edvards Pavlovskis, Liepājas diecēzi – bīskaps Viktors Stulpins, bet Rēzeknes-Aglonas diecēzi – bīskaps Jānis Bulis.

No 2019. gada 4. maija jauniesvētītais vikārais bīskaps Andris Kravalis kļūs par septīto Romas katoļu Baznīcas bīskapu Latvijas teritorijā uz šo dienu.

Sagatavoja dieakons Aleksandrs Akatovs,
pēc LRKB oficiālās mājas lapas Katolis.lv materiāliem

Foto - Katolis.lv, Saeima.lv, A.Āboliņa
priesteris Rihards Rasnacis