10.oktobris / 2018

Gaidāmo dievkalpojumu saraksts svētmocekļa Rīgas Jāņa piemiņas dienā

Piektdien, 12. oktobrī Latvijas Pareizticīgā Baznīca lūgšanās atzīmē svētā svētmocekļa Rīgas Arhibīskapa Jāņa mocekļa nāves dienu. Ceturtdien, 11. oktobrī, piemiņas dienas priekšvakarā, Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrālē, kur atrodas svētmocekļa godājamās relikvijas, Virsganu vadībā tiks kalpots akafists un Visnakts dievkalpojums. Dievkalpojuma sākums 16:00. Virsganiem šajās dienās līdzkalpos Latvijas Pareizticīgās Baznīcas garīdznieki.

12. oktobrī, pašā svētmocekļa Rīgas Jāņa piemiņas dienā, katedrālē notiks Dievišķā liturģija, bet pēc tam – aizlūgums. Dievkalpojumu vadīs Viņa Eminence Visaugstisvētītais Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs, viņam līdzkalpos Latvijas Pareizticīgās Baznīcas Virsgani un garīdznieki. Stundu lasīšanas sākums 8:30, pēc tam Visaugstisvētītā Metropolīta Aleksandra sagaidīšana un Dievišķās liturģijas sākums.

Šajās dienās gaidām ierodamies viesus no Penzas eparhijas, kur no 1917. līdz 1921. gadam kalpoja svētais svētmoceklis Rīgas Jānis līdz nosūtīšanai 1921. gadā uz Rīgas katedru. Svētā svētmocekļa Rīgas Arhibīskapa Jāņa (Pommera) kalpošana noslēdzās ar viņa mocekļa nāvi 1934. gada 12. oktobrī. 2001. gadā viņš tika kanonizēts, un 2003. gadā notika viņa svēto relikviju pārnešana no Rīgas Pokrova kapiem uz Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrāli.

LPB preses dienests