3.oktobris / 2018

Dievišķā liturģija Kristus Piedzimšanas katedrālē pie Dievmātes brīnumdarošās Kurskas Uz saknēm atrastās ikonas «Zīme»

2018. gada 7. oktobrī, 19. svētdienā pēc Trijādības, Viņa Eminence Visaugstisvētītais Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs, kuram līdzkalpoja Augstisvētītais Manhetenas bīskaps Nikolajs, Austrumamerikas eparhijas vikārs, Kurskas Uz saknēm atrastās ikonas «Zīme» sargātājs, Augstisvētītais Daugavpils un Rēzeknes Bīskaps Aleksandrs un Augstisvētītais Jelgavas Bīskaps Jānis, LPB Rīgas eparhijas vikārs, kalpoja Dievišķo liturģiju Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrālē, kur šobrīd atrodas Dievmātes Kurskas Uz saknēm atrastā ikona «Zīme».

Virsganiem līdzkalpoja: Rīgas apriņķa prāvests virspriesteris Jēkabs Prisjažņuks, Valmieras apriņķa prāvests virspriesteris Nikolajs Tihomirovs, Rīgas Erceņģeļa Mihaila baznīcas pārzinis virspriesteris Oļegs Peļevins, Jēkabpils Svētā Gara vīriešu klostera pārzinis igumens Makārijs (Kirilovs), Rēzeknes apriņķa prāvests virspriesteris Viktors Teplovs, Rīgas Debesbraukšanas baznīcas pārzinis virspriesteris Jānis Dravants, Glenkouvas (Austrumamerikas eparhija) Dievmātes Patvēruma baznīcas pārzinis virspriesteris Aleksandrs Ančutins, Rīgas JāņaPriekšteča baznīcas klēriķis  hierodiakons Germans (Kartašovs), Rīgas Svētās trijādības katedrāles klēriķis protodiakons Vsevolods Meļņikovs, Rīgas sv. labtic. lielkņaza Ņevas Aleksandra baznīcas klēriķis diakons Aleksandrs Akatovs un Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrāles klēriķis diakons Jevgēņijs Samuilovs.

Dievkalpojumā skaisti un lūgšanu noskaņojumā dziedāja divi kori – apvienotais Rīgas pareizticīgo baznīcu koris reģentes Natālijas Mudrajas vadībā un speciāli ielūgtais Rīgas Skolēnu pils jauniešu koris «Akkolada» Oksanas Čerkasovas vadībā.

Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrāles un citu Rīgas un Latvijas baznīcu draudžu locekļi, neskaitāmi svētceļnieki no dažādām Latvijas pilsētām un ciemiem, kā arī tuvākajām valstīm, kuri vēlējās godināt brīnumdarošo Dievmātes Kurskas Uz saknēm atrasto ikonu «Zīme», piepildīja katedrāli līdz pēdējam stūrītim. Bet vietas tiem, kuri vēlējās palūgties Dievišķajā liturģijā Krievu Aizrobežu Baznīcas Odigitrijas – kā vēl dēvē Dievmātes Kurskas Uz saknēm atrasto ikonu «Zīme» - pietika visiem: ļaudis lūdzās uz ielas un, gaidot savu kārtu pieiet pie svētās ikonas, turēja rokās maziņas Dievmātes Kurskas Uz saknēm atrastās ikonas «Zīme» kopijas, cerībā pielikt tās pie brīnumdarošā tēla, lai pēc tam aiznestu mājās piemiņai. Ticīgo cerības nebija veltīgas: visiem, kuri vēlējās godināt ikonu, bija iespēja to izdarīt, dažas stundas pastāvot rindā. Ļaudis nekurnēja, bet priecājās: viņi veica savu īpašo varoņdarbu tikai viena mirkļa dēļ pie Dievmātes brīnumdarošās ikonas.

Dievišķās liturģijas noslēgumā garīdznieki nodziedāja svētku tropāru, kondaku u augstiteikšanu pie brīnumdarošās ikonas. Pēc tam Visaugstisvētītais Valdnieks vērsās pie dievlūdzējiem ar sprediķi, vēlreiz izsakot pateicību Svētīgākajam Maskavas un visas Krievzemes Patriarham Kirilam un Visaugstisvētītajam Austrumamerikas un Ņujorkas Metropolītam Ilarionam, Krievu Aizrobežu Baznīcas Vadītājam par viņu svētību atvest Dievmātes brīnumdarošo Kurskas Uz saknēm atrasto ikonu «Zīme» uz Rīgu.

Tāpat Visaugstisvētītais Metropolīts Aleksandrs izteica atzinību par veikto darbu ikonas atvešanā Augstisvētītajam Manhetenas Bīskapam Nikolajam, Kurskas Uz saknēm atrastās ikonas sargātājam, un uzdāvināja viņam svētā svētmocekļa Rīgas Jāņa ikonu ar relikviju daļiņu un svēto panagiju ar Debesu Ķēniņienes attēlu.

Atbildes uzrunā Augstisvētītais Bīskaps Nikolajs no sirds pateicās Valdniekam Metropolītam un visai Latvijas Pareizticīgajai Baznīcai par silto un viesmīlīgo uzņemšanu un pasniedza atbildes dāvanas: svētā Šanhajas Jāņa ikonu, kā arī Krievzemes jaunmocekļu ikonas, kas tika uzdāvinātas trijiem mūsu Baznīcas Virsganiem.

LPB preses dienests