2.jūnijs / 2018

Svētmocekļa Rīgas Jāņa piemiņas svinības

2018. gada 1.-3. jūnijā Penzas metropolijā notiek svinības, veltītas svētmocekļa Rīgas Arhibīskapa Jāņa iecelšanas Penzas Virsgana katedrā simts gadu jubilejai. Nedaudz vairāk kā trīs gadus turpinājās svētītāja Jāņa (Pommera) kalpošana Penzā. Bet tie bija grūti un notikumiem piesātināti cīņas gadi par Dieva taisnību un Svēto Pareizticīgo Baznīcu. Kopš tiem tālajiem gadiem pareizticīgā Penza glabā piemiņu par svētmoceklim Jāni un viņš Penzas zemē tiek ļoti godāts. Par apliecinājumu tam kļuva arī šīs svinības.

Svētmocekļa Rīgas un visas Latvijas Arhibīskapa Jāņa jubilejas svinībās ar Viņa Eminences Visaugstisvētītā Rīgas un visas Latvijas Metropolīta Aleksandra svētību un Viņa Eminences Visaugstisvētītā Penzas un Ņižņelomovskas Metropolīta Serafima svētību piedalījās Latvijas Pareizticīgās Baznīcas delegācija. Delegāciju vada Augstisvētītais Daugavpils un Rēzeknes Bīskaps Aleksandrs. Delegācijas sastāvā ir arī Augstisvētītais Jelgavas Bīskaps Jānis, LPB Rīgas eparhijas vikārs.

1.jūnijā dienas pirmajā pusē Latvijas delegācija apmeklēja ievērojamā krievu dzejnieka Mihaila Ļermontova muzeju-māju “Tarhani”.  Šeit, savas vecmāmiņas Jeļizavetas Arseņjevas muižā, dzejnieks pavadīja savu bērnību, uz šejieni viņš bieži brauca, un šeit tika arī apbedīts. Muižas teritorijā atrodas divas senas baznīcas – draudzes Erceņģeļa Mihaila un muižas sirdssk. Ēģiptes Marijas. Abi dievnami saudzīgi atjaunoti un abos šobrīd tiek kalpoti dievkalpojumi. Dzejnieka kaps atrodas īpašā kapelā-kapličā, blakus draudzes baznīcai, turpat apglabāti arī viņa vecāki, vecaistēvs un vecāmāte.

Dienā Penzas M. Ļermontova skvērā notika svētītājam Jānim (Pommeram) veltītas izstādes atklāšana. Izstādes atklāšanas gods tika uzticēts Virsganiem no Latvijas, kuri pārgrieza tradicionālo sarkano lentīti. Prezentācijā uzstājās Visaugstisvētītais Penzas un Ņižņelomovskas Metropolīts Serafims un Augstisvētītais Daugavpils un Rēzeknes Bīskaps Aleksandrs. Ar izstādi iepazīstināja Penzas Eparhiālās pārvaldes darbiniece Kira Aristova, kura jau daudzus gadus nodarbojas ar Valdnieka Jāņa (Pommera) Penzas kalpošanas perioda pētniecību.

Pēc tam vēsturiskajā gubernatora ēkā, kur šobrīd atrodas Gleznu galerija, notika svētmocekļa Jāņa (Pommera) piemiņai veltīta Starptautiskā zinātniski praktiskā konference, kuru atklāja Visaugstisvētītais Penzas un Ņižņelomovskas Metropolīts Serafims. Pēc tam izskanēja Visaugstisvētītā Rīgas un visas Latvijas Metropolīta Aleksandra apsveikums, kuru nolasīja Augstisvētītais Daugavpils un Rēzeknes Bīskaps Aleksandrs. Pēc tam valdnieks Aleksandrs daudzajiem klausītājiem pastāstīja par svētmocekļa Rīgas Jāņa kanonizācijas apstākļiem un svēto netrūdošo relikviju iegūšanu, kā arī par Rīgas un visas Latvija Metropolīta Aleksandra personīgo ieguldījumu šajos vēsturiskajos notikumos. LPB Izglītības un katehizācijas nodaļas vadītājs virspriesteris Oļegs Peļevins konferences dalībniekiem pastāstīja par svētmocekļa Jāņa garīgā mantojuma izpēti Latvijā. Konferencē uzstājās arī vēsturnieki no Maskavas un Penzas. Konference bija ievērojams notikums Penzas baznīcas un zinātniskajā dzīvē.

LPB preses dienests