1.septembris / 2017

Liepājā noticis zvanu festivāls «Nikolskie Zvony»

31.augustā ar Visaugstisvētītā Rīgas un visas Latvijas Metropolīta Aleksandra svētību Liepājas svt. Nikolaja Jūras katedrālē notika I Starptautiskais zvanu festivāls «Nikolskie Zvony».

Festivāls sākās ar aizlūgumu, kuru kalpoja Rīgas apriņķa prāvests mitroforais virspriesteris Jēkabs Prisjažņuks, viņam līdzkalpoja Rīgas un Liepājas prāvestību garīdznieki. Aizlūgums notika baznīcslāvu un latviešu valodā. Kā goda viesi aizlūgumā piedalījās Liepājas vicemērs Gunārs Ansiņš, Romas katoļu Baznīcas Latvijā bīskaps Viktors Stulpins, LELB bīskaps Hanss Martins Jensons, Krievijas Federācijas konsuls Liepājā Maksims Raiders, labdaris Sergejs Bičkovs, zvanu rūpnīcas direktors Oļegs Gricajenko. Svētku aizlūgumā piedalījās Liepājas svt. Nikolaja Jūras katedrāles koris Jevgēņijas Riženkovas vadībā un Rīgas sv. labtic. lielkņaza Ņevas Aleksandra baznīcas lielais koris Irīnas Kildišas vadībā.

Uz zvanu mūzikas festivālu Liepājā ieradās dalībnieki no sešām valstīm: Latvijas, ASV, Krievijas, Baltkrievijas, Francijas, Vācijas. Savu mākslu rādīja: inokiņa Paraskeva (Ločmele; Rīga), inokiņa Raele (Jančenko; Rīga), Jeļena Ņikiforova (Jelgava), hierodiakons Romāns (Ogrizkovs; Maskava), Jaroslavs Timofejevs (Novgoroda), Grigorijs Pavlovs (Vologda), Oļegs Timofejevs (Vologda), Marats Kapranovs(Sanktpēterburga), Viktors Karovskis (Jaroslavļa), Andrejs Paņins (Nica, Francija), Jeļena Šatko (Minska, Baltkrievija), Dzēfrijs Durands (Hārvarda, ASV), Alekss Vongs (Hārvarda, ASV), Pēters Hartnets (Hārvarda, ASV), Džefrijs Bosins (Berlīne, Vācija). Brīnišķīgāszvanu skaņas mijās ar dalībnieku referātiem, kuri festivāla viesiem stāstīja par zvanu mūzikas tradīcijām, tās īpatnībām, īpašo, aizkustinošo pareizticīgo ļaužu attieksmi pret zvanu skaņām.

Festivāla labdaris Sergejs Bičkovs un zvanu liešanas rūpnīcas direktors Oļegs Gricajenko tika apbalvoti ar Virsgana svētības rakstiem un festivāla piemiņas diplomiem. Diplomus saņēma arī festivāla dalībnieki – zvaniķi, kuru mākslu augusta pēdējā dienā baudīja pareizticīgā Liepāja un neskaitāmi piejūras pilsētas viesi.

Festivāls noslēdzās ar sarežģītāko ansambļa zvanu skanējumu – zvanu tornī kāpa visi zvaniķi reizē, un atskanēja vispārsteidzošākā zvanu melodija visos zvanos reizē. Un tie bija patiesi svētki! Saskaņa un precizitāte, harmonija un prieks – lūk, kas ir mūsu, pareizticīgo, zvans, kurš aicina uz dievnamu lūgšanai un atsaucas sirdīs ar ticības atbalsi.

LPB preses dienests

pravoslavie.lv