27.janvāris / 2017

Dievnama celtniecība vienmēr ir varoņdarbs

Kāpēc ir jāceļ dievnami? Kāpēc Ādažos ir jāceļ pareizticīgais dievnams? Patlaban dievnami ir gan Antarktīdā, gan aiz Polārā loka, ne tikai lielās pilsētās, bet ir arī tur, kur dzīvo pavisam maz cilvēku. Visur ir vieta, kur Dievs dienu un nakti skatās uz mums, kur Dievišķā Auss ir vērsta uz mums, kur var pateikt Tam Kungam visu, kas tev ir uz sirds, kas moka tavu dvēseli, vai, otrādi, pateikties Dievam par to, kas tevi iepriecina. Pēc būtības, dievnams ir no grēka atbrīvota teritorija. Taču Ādažos tādas pagaidām nav.

Mīļotie brāļi un māsas Kristū! Mēs turpinām vākt līdzekļus pareizticīgā dievnama celtniecībai Ādažos. Te tiks uzcelta pareizticīgā baznīca par godu Visšķīstās Dievadzemdētājas ikonai “Ļauno siržu Mīkstinātāja”. Tikai ieklausieties! Ļauno…siržu…Mīkstinātāja… Tik tiešām pasaulē tagad ir daudz ļaunuma, kaislības un ciešanu. Mums visiem ir nepieciešams Visžēlīgās Debesu Ķēniņienes Patvērums. Cik daudz ļauno siržu gaida viņas mīkstināšanu un aizstāvību.

Dievnams ir tā vieta, kur mēs varēsim par to lūgt. Tas ir vajadzīgs ne tikai tiem, kas kļūs par tā draudzes locekļiem. Tie, kas veicinās šo celtniecību, darīs īpaši labu un gaišu darbu.

Ādažu pareizticīgā draudze par godu Visšķīstās Dievadzemdētājas ikonai “Ļauno siržu Mīkstinātāja” tika dibināta ar Visaugstisvētītā Metropolīta Aleksandra svētību un darbojas jau trīs gadus. Ar Viņa Eminences Metropolīta Aleksandra svētību kopiena veiksmīgi garīgi izglīto un misionē, kas īpaši vajadzīgs mūsdienās.

Dievnama celšana – tas vienmēr ir garīgs un materiāls varoņdarbs. Šādā celtniecībā izpaužas patiesā cilvēku tiekšanās pēc Dieva. Tāpēc lūgšana dievnama iesvētīšanā ir teikt, ka tiem, kas cēluši dievnamu, tiek piedoti daudzi grēki. Dievnama celšanu Dievs pieņem kā patīkamu upuri, jo Dieva namā cilvēki nostājas uz dvēseles glābšanas ceļa.

Mēs ceram, ka ar Dieva žēlastību daudzu jo daudzu cilvēku vēlme uzcelt dievnamu tiks īstenota. Un tas būs tāds, cik spējīga būs tauta atbalstīt šo vēlmi ar savu materiālo upuri, kā teicis Svētīgais Patriarhs Kirils.

Kaut Ādažos vēl nav dievnama, tomēr draudzes dzīve ir jau visai aktīva. Ar to var iepazīties mūsu interneta mājaslapā. Pašlaik top dievnama projekts. Mēs sirsnīgi pateicamies visiem, kas mūs atbalsta. Ticam un ceram, ka kopīgiem spēkiem īstenosim mūsu labo ieceri.

Izcilie latviešu rakstnieki un dzejnieki par baznīcu…

“Kad tēvreizi biju iemācījies skaitīt, es drīkstēju iet mātei līdzi uz baznīcu. Līdz tam laikam vajadzēja apmierināties ar to, ka kalniņā pakāpies, redzēju balto torni ar sarkano jumtiņu un rāmos sestdienas vakaros dzirdēju tālu zvanīšanu.

Man sirds sita kā putns cilpā. Pa mazām durtiņām mēs iegājām telpā. Kāds te nu bija gaišs! Pa augstajiem logiem krita spilgta priekšpusdienas saule uz dzelteniem, augstiem krēsliem, uz atšķirtām grāmatu lapām, uz gludenām vīriešu galvām un platiem pleciem. Bija brīnišķīgi skaisti. Saule, baltas augstas sienas, tīra grīda, visiem ļaudīm jaunas drēbes, visa telpa skan un skan…”

Jānis Jaunsudrabiņš “Baznīca”, autora zīmējums

“Baznīcu jau varēja redzēt. Tā likās man kā balta sieva, kas stāvēja kalnā un dziedāja. Tornī zvanīja. Zvans skanēja vientiesīgi un maigi. Iekšā bija priecīga drūzma. No baznīcas griestiem nolaidās divi lieli, zeltīti kroņlukturi, pilni degošu sveču. Altārī klusi mirdzēja eglīte. Un ērģeles it kā no augšienes nesa lejā priecīgo vēsti: "No debesīm būs man atnest."

Kārlis Skalbe “Ziemassvētku stāsts”

Zīmīgs lugas motīvs ir daudzi neveiksmīgie baznīcas celšanas mēģinājumi – ne visi ir spējīgi pabeigt iesākto darbu, ne visi var ziedot dārgāko vai pat ziedot sevi visu. Iespējams, ka ar to arī atšķiras „vidējais” cilvēks, kuram ir mērens radošums, no galējā mākslinieka, kurš var aiziet bojā savas mākslas dēļ vai tās vārdā un nespēj neradīt. Ļaunais kāro baznīcu nojaukt, „baltā dvēselīte” iedvesmo celt. Kurš spēks uzvarēs?

par Aspazijas drāmu “Torņa cēlējs”

Rekvizīti ziedojumiem:

ĀDAŽU VISSVĒTĀS DIEVMĀTES «LAUNU SIRŽU MĪKSTINĀTĀJA» IKONAS PAREIZT. DR. / Reg.No: 40801052072 / Konts: LV58HABA0551037977286 Swedbank AS Rīga bankā / BIC / S.W.I.F.T: HABA LV 22

Uzziņas pa Dievnama par godu Visšķīstās Dievadzemdētājas ikonai “Ļauno siržu Mīkstinātāja” Fonda tālruni.