Baltijas ceļa 30. gadadienas svinības

2019. gada 23. augustā Baltijas valstīs notika pasākumi, veltīti trīsdesmit gadus senam notikumam, kas Latvijas, Lietuvas un Igaunijas vēsturē ierakstīts ar nosaukumu “Baltijas ceļš”. 1989. gada 23. augustā 2 miljoni cilvēku, sadevušies rokās, izveidoja dzīvu ķēdi gandrīz 600 kilometru garumā cauri visām Baltijas valstīm. Baltijas iedzīvotāju miermīlīgā protesta akcija, kuras ceļš veda no Tallinas līdz Viļņai, uz mūžiem iegājusi vēsturē, kļūstot par Baltijas valstu neatkarības ceļa atjaunošanas aizsākumu. Par godu šī notikuma 30. gadadienai visā Latvijā notika vairāk nekā 60 pasākumi. Pēc Latvijas Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces, Latvijas ministru prezidenta Artūra Krišjāņa Kariņa un Baltijas Asamblejas prezidija ielūguma svinīgo pasākumu kultūras namā “Ziemeļblāzma” apmeklēja arī Visaugstisvētītais Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs, kur notika svētku koncerts un trīsdesmit gadus senā notikuma dalībnieki dalījās savās atmiņās. Pasākumā piedalījās Latvijas republikas Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, ministru prezidents Artūrs Krišjānis Kariņš, Latvijas Republikas eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, ministru kabineta locekļi, Saeimas deputāti, viesi no Lietuvas un Igaunijas un sabiedrības pārstāvji.

Šajā pašā dienā Doma katedrālē notika dievkalpojums, kurā pēc Latvijas Evaņģēliski luteriskās Baznīcas vadītāja arhibīskapa Jāņa Vanaga ielūguma piedalījās Augstisvētītais Jelgavas Bīskaps Jānis, Rīgas eparhijas vikārs. Dievkalpojumu apmeklēja Latvijas tradicionālo kristīgo konfesiju pārstāvji, ministri, Latvijas Republikas Saeimas deputāti un citas Latvijas valsts amatpersonas.

Dienas gaitā notika vairāki pasākumi, kuros piedalījās valsts augstākās amatpersonas – triju Baltijas valstu – Lietuvas, Latvijas un Igaunijas – karogu pacelšana Rīgas pils Svētā Gara tornī, ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa, fotoizstāde “Akcija “Baltijas ceļš 1989”. Veltījums akcijas 30. gadadienā”, svētku pasākumi uz Lietuvas un Latvijas, kā arī uz Latvijas un Igaunijas robežas. Svētku diena noslēdzās ar Latvijas valsts prezidenta Egila Levita uzrunu pie Brīvības pieminekļa plkst. 19, kad pirms 30 gadiem cilvēki visās trijās Baltijas valstīs vienlaikus sadevās rokā, vēstot pasaulei par savu lēmumu.

LPB preses dienests,
Foto – Saeima.lv, President.lv