Visaugstisvētītais Metropolīts Aleksandrs piedalījies jaunā Latvijas Republikas prezidenta inaugurācijai veltītajā svinīgajā pasākumā

2019. gada 8. jūlijā Latvijas Nacionālās bibliotēkas telpās notika svinīgs pasākums, veltīts jaunā Latvijas Republikas prezidenta Egila Levita inaugurācijai, uz kuru bija ielūgts arī Latvijas Pareizticīgās Baznīcas Valdošais Virsgans Visaugstisvētītais Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs. Visaugstisvētīto Valdnieku pavadīja Latvijas Pareizticīgās Baznīcas Sinodes loceklis virspriesteris Nikolajs Tihomirovs.

Pirmdienas rītā notika Latvijas Republikas Saeimas sēde, kuras laikā Egils Levits deva svinīgo solījumu, tādējādi kļūstot par Latvijas Republikas prezidentu un nomainot šajā postenī Raimondu Vējoni. Pēc tam jaunais prezidents vērsās pie klātesošajiem ar uzrunu.

Pēc jaunā valsts prezidenta uzrunas LR Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece pasniedza jaunajam prezidentam augstākos valsts apbalvojumus. Pēc likuma, stājoties amatā, prezidents saņem tiesības uz trīs ordeņu augstākajām pakāpēm – Trīszvaigžņu ordeni ar ordeņa ķēdi, Viestura ordeņa un Atzinības krusta. Tā kā Levits par nopelniem Latvijas labā jau ir apbalvots ar I pakāpes Atzinības krustu, tad viņam tika pasniegti divi ordeņi un ordeņa ķēde.  

Plkst. 11 Egils Levits ar dzīvesbiedri nolika ziedus pie pirmā Latvijas prezidenta Jāņa Čakstes pieminekļa meža kapos. Plkst. 12 prezidents E. Levits kopā ar dzīvesbiedri Andu Levitu nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa un uzrunāja tur sapulcējušos. Plkst. 12:30 eksprezidents Raimonds Vējonis simboliski nodeva Rīgas pils atslēgas jaunajam Latvijas Republikas prezidentam Egilam Levitam, pēc tam notika iepazīšanās ceremonija prezidenta darba kabinetā Rīgas pilī.

Plkst. 18 Latvijas Nacionālās bibliotēkas telpās notika svinīgs pasākums, veltīts jaunā Latvijas Republikas prezidenta Egila Levita inaugurācijai, uz kuru bija ielūgts arī Latvijas Pareizticīgās Baznīcas Valdošais Virsgans Visaugstisvētītais Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs.

Svinīgo pasākumu ievadīja Latvijas Republikas himna, pēc tam izskanēja dziesma, veltīta valsts prezidentam.

Svētku vakarā izskanēja dziesmas no dažādiem Latvijas novadiem, kurus izpildīja dažādi kolektīvi no visiem Latvijas reģioniem – Kurzemes, Vidzemes, Zemgales un Latgales.

Metropolīts Aleksandrs Latvijas Pareizticīgās Baznīcas Virsganu, garīdznieku un ticīgo vārdā novēlēja prezidentam Egilam Levitam Dieva svētību un palīdzību augstajā valsts prezidenta postenī, labklājību, mieru un izaugsmi mūsu Latvijas valstij.

LPB preses dienests,
pēc President.lv materiāliem

Foto - President.lv, Saeima.lv, Jauns.lv, Jānis Škapars/TVNET, Delfi.lv

IZZIŅA:

Egils Levits par Latvijas prezidentu tika ievēlēts 2019. gada 29. maijā. Jaunais Latvijas prezidents dzimis 1955. gada 30. jūnijā, 1982. gadā beidzis Hamburgas universitātes Juridisko fakultāti, 1986. gadā – šīs pašas augstskolas Filozofijas un sabiedrisko zinātņu fakultāti. Bijis Latvijas vēstnieks Vācijā, Šveicē, Austrijā un Ungārijā, 5. Saeimas deputāts, tieslietu ministrs, kā arī Ministru prezidenta biedrs, Eiropas Cilvēktiesību tiesas loceklis no Latvijas, pēc tam – Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis.

Egils Levits ir daudzu svarīgu likumprojektu (tostarp Satversmes tiesas likuma, Administratīvā procesa likuma, Ministru kabineta iekārtas likuma u.c.) līdzautors. Levits ir arī 2014. gadā pieņemtās Satversmes preambulas jeb ievada autors.