Dievišķā liturģija Rīgas katedrālē Kunga ieiešanas Jeruzālemē svētku dienā Metropolīta Aleksandra vadībā

2018. gada 1. aprīlī, Lielā gavēņa sestajā svētdienā, Kunga ieiešanas Jeruzālemē svētku dienā, Viņa Eminence Visaugstisvētītais Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs kalpoja Dievišķo liturģiju Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrālē.

Visaugstisvētītajam Valdniekam Aleksandram līdzkalpoja Rīgas apriņķa prāvests virspriesteris Jēkabs Prisjažņuks un katedrāles klēriķi.

Šajā svētku dienā katedrāle bija dievlūdzēju pārpildīta, daudzi no viņiem saņēma Svētās Kristus Dāvanas. Dievkalpojuma noslēgumā tika nodziedāts svētku tropārs un kondaks, un iesvētīti pūpoli.

Pēc ilgu gadu vēlējuma Valdnieks Metropolīts vērsās pie ticīgajiem ar sprediķi, pastāstot par Kunga ieiešanas Jeruzālemē svētkiem un gaidāmo Ciešanu nedēļu. „Mēs visi dievkalpojumā lasītajā Evaņģēlijā dzirdējām, kā tauta sagaidīja Kristu ar palmu zariem, ziediem, prieku, visi sauca „Osanna! Slavēts lai ir, kas nāk Kunga vārdā!”, visi sagaidīja lielo sludinātāju, brīnumu darītāju, visi līksmoja un gavilēja. Un ko mēs redzam pēc dažām dienām? Tie paši Jeruzālemes iedzīvotāji ar lamām pavada Kristu uz sodu, jau saucot ne vairs prieka un svētības vārdus, bet naida un nāves vārdus: „Sit Viņu Krustā!” Cik gan mainīgs ir sabiedrības noskaņojums! Vakar viņi sagaidīja Kristu ar izplestām rokām, bet šodien alkst Viņa nāves... Dārgie brāļi un māsas, mēs uzsākam Ciešanu nedēļu, kad nepieciešams īpaši koncentrēties uz savu garīgo dzīvi. Daudz rūpīgāk pievērsties miesas gavēnim. Šodien to ievērot nav nemaz tik grūti, jo veikalos nopērkami daudzi un dažādi augļi un dārzeņi, tādēļ iespējams, kaut vai tikai šajā nedēļā, atturēties no piena un gaļas ēdieniem... Bet pats galvenais, nepieciešams daudz vairāk pievērst uzmanību dievkalpojumiem un lūgšanām. Visās Ciešanu nedēļas dienās dievkalpojumi būs īpaši aizkustinoši, īpaši dziļi u iedvesmojoši, tajos tiks runāts par mūsu Pestītāja pēdējām zemes dzīves dienām... Katram kristietim jāsagatavo sevi Gaišajam  Kristus Augšāmcelšanās notikumam ar uzcītīgu lūgšanu un grēknožēlu Ciešanu nedēļas laikā, lai Kristus, sagrāvis elles vārtus, palīdzētu arī mums sagraut mūsu personiskās kaislības un grēkus, un pienācīgi sagaidīt Pashas svētkus... ”.

LPB preses dienests