Lietuvas Svētumu gaisma

Ar Viņa Eminences, Visaugstisvētītā Rīgas un visas Latvijas Metropolīta Aleksandra svētību šī gada jūnijā priesteris Valentīns Vasiļjevs organizēja bērnunama “Sprīdītis” audzēkņu svētceļojumu uz Viļņu, uz Svētā Gara pareizticīgo klosteri. 

Šajā klosterī ir dievnams par godu Svētā Gara nonākšanai uz apustuļiem. Šis dievnams ir nozīmīgs Lietuvas pareizticības garīgais centrs, kur dodas svētceļinieki no visas pasaules. 

1812.gada kara laikā dievnams bija izpostīts un apganīts. Bet par Viļņas1.ģildes tirgoņa Aleksandra Slucka ziedojumiem tas tika izremontēts. 1814.gadā zemaltāra kapenēs brīnumainā kārtā tika atrastas svēto Viļņas mocekļu Antonija, Jāņa un Evstafija relikvijas.  

Līdz 1997.gadam viņu relikvijas atdusās alas Svēta Gara dievnama baznīcā par godu svētajiem Viļņas mocekļiem Antonijam, Jānim un Evstafijam. Vēlāk, ar Viļņas un Lietuvas metropolīta Hrizostoma (Martiškina) svētību, viņu relikvijas tika pārnestas uz pašu dievnamu. Šodien pie viņu svētajām relikvijām var pienākt ikkatrs dievlūdzējs. 

Tieši uz šo svēto vietu tika organizēts divu dienu brauciens bērnunama “Sprīdītis” audzēkņiem. Tas noticis pateicoties priesterim Valentīnam Vasiļjevam un Ādažu draudzes par godu Dievadzemdētājas ikonai “Ļauno siržu Mīkstinātāja” dievlūdzēju palīdzībai. Pa ceļam bērni apmeklēja Rundales pili, tur viņiem bija ekskursija pa pili un pils parku. Viļņas klosterī viņus izmitināja un iepazīstināja ar klostera dzīvi un kārtību. Nākamajā dienā bērni ieraudzīja skaisto Vecpilsētu. Atpakaļceļā viņiem parādīja 14.gadsimta Traķu pili uz salas Gaļves ezerā. 

Pateicamies visiem, kas palīdzēja organizēt šo svētceļojumu. Paldies Dievam!