16.aprīlis / 2020

Latvijas Pareizticīgās Baznīcas Sinodes informācija plašsaziņas līdzekļiem

Kungā mīļotie brāļi un māsas!
 
Jūs zināt, ka saistībā ar koronavīrusa pandēmiju ieviesti ierobežojumi, kas skar arī dievkalpojumu kalpošanu. Lielās Piektdienas, Lielās Sestdienas un Kristus Augšāmcelšanās dievkalpojumi jāplāno bez dievlūdzēju klātbūtnes.

Lielākajam vairumam no mums šajās dienās būs liegta iespēja lūgties dievkalpojumā baznīcā. Tomēr, lai ikvienam būtu iespēja būt svētku līdzdalībniekam, no Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrāles būs organizēta Kristus Augšāmcelšanās svētku nakts dievkalpojuma tiešraide Latvijas Televīzijas kanālā LTV1 un radio tiešraide kanālā LR4. Šajās dienās programmā «Sportacentrs» notiks vairāku dievkalpojumu translācija no Rīgas Debesbraukšanas baznīcas, kā arī būs dievkalpojumu tiešraižu translācijas internetā no citām draudzēm. Informācija par dievkalpojumu translācijām no draudzēm atrodama mūsu mājas lapā pareizticiba.lv.

Tā kā nebūs iespējas lūgties baznīcā, pacentieties savlaicīgi būt mājās un izmantot iespēju lūgties Pashas dievkalpojumā, kas notiek dievnamā.  Tikai lūdzieties, nevis skatieties kā interesantu pārraidi, un Kungs būs ar jums jūsu lūgšanā. Nostājieties kopā ar ģimeni vai vienatnē svēto ikonu priekšā, iededziet eļļas lamiņu, aizdedziniet baznīcas sveci, lai lūgtos kopā ar  Kristus Pareizticīgās Baznīcas pilnību, sargājot mūsu Svēto Baznīcu un tās vienotību. Ikvienam ir būtiski palikt Baznīcā.

Šādas piespiedu ģimenes mājas lūgšanas tiek ieskaitītas kā tiešs baznīcas apmeklējums. Un žēlsirdīgais Kungs sūtīs lūdzējiem Savu žēlastību, palīdzību un dāvās Savas Gaišās Augšāmcelšanās prieku.

Baznīcas starp dievkalpojumiem būs atvērtas visu dienu. Katrs individuāli sev ērtā laikā var atnākt palūgties, nolikt svecītes, iesniegt pieminēšanas zīmītes. Atrodoties dievnamā, visiem stingri jāievēro noteiktā savstarpējā 2 metru distancēšanās.

Lai visiem būtu iespēja saņemt Svētās Kristus Dāvanas, daudzās baznīcās tiek kalpoti papildus dievkalpojumi – pusdienas dievkalpojumi, kuru laikā iespējams saņemt Svēto Vakarēdienu, bet tiem, kuri nevar tikt uz baznīcu, lai piedalītos dievkalpojumā, daudzās baznīcās arī pēc dievkalpojuma Lielajā Ceturtdienā un Lielajā Sestdienā līdz plkst. 12 būs iespēja atnākt individuāli, izsūdzēt grēkus un saņemt Svēto Vakarēdienu.

Baznīcas veiktā olu, kuliču un citu svētku ēdienu iesvētīšana nav ne ar ko aizstājama. Šajos ekstremālajos pamdēmijas apstākļos situācija nosaka, ka izņēmuma kārtā šajā Lielajā Sestdienā netiek plānota olu, kuliču un citu svētku ēdienu iesvētīšana, kā tas ir Maskavā.