3.aprīlis / 2020

Metropolīts Aleksandrs aicina ticīgos uz kopīgu lūgšanu savās mājās

Lai glābtos no koronavīrusa epidēmijas, Viņa Eminence Visaugstisvētītais Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs aicina pareizticīgos kristiešus uz kopīgu lūgšanu PIEKTDIEN, 3. APRĪLĪ, 20:00

Mīļotie brāļi un māsas!

Šīs nedēļas sestdienā, 4. aprīlī, Svētā Kristus Baznīca kalpo Vissvētās Dievadzmdētājas Slavinājuma dievkalpojumu.

Vissvētās Dievadzmdētājas Slavinājuma svētku iedibināšana saistīta ar vēsturisku notikumu, ks notika Konstantinopolē. Konstantinopole bija liela un bagāta pilsēta, Bizantijas impērijas galvaspilsēta. Naidnieks, zinādams ka Konstantinopoles karaspēks atrodas tālu aiz galvaspilsētas robežām, nolēma negaidīti ieņemt pilsētu. Pilsēta bija praktiski neaizsargāta: nelielā karadraudze, kas bija atstāta pilsētā, un stiprās sienas nespēja noturēt uzbrucēju brāzmaino uzbrukumu.

Pilsētas pareizticīgie iedzīvotāji saprata, ka vienīgā aizstāvība – tā ir Dieva palīdzība. Un tā kā cilvēki jau maz paļāvās uz saviem vājajiem spēkiem, Patriarhs vērsās pie viņiem, aicinot uz gavēņa pastiprināšanu, grēku nožēlu un kvēlu lūgšanu. Dievkalpojumi dievnamos notika dienu un nakti, baznīcas bija cilvēku pārpildītas. Īpaši pastiprināti dievkalpojums notika Vlahernas baznīcā pie Vissvētās Dievadzemdētājas brīnumdarošās Vlahernas ikonas. Cilvēki no sirds, ar asarām vērsās pie Vissvētās Dievadzmdētājas pēc palīdzības, atceroties, ka Viņa ir cilvēku dzimuma dižena aizstāve.

Dievkalpojums saplūda ar asarām un cilvēku lūgšanu saucieniem. Gavēnis, kvēla, nepārtraukta lūgšana, sirsnīga nožēla paveica brīnumu. Ar Vissvētās Dievadzmdētājas aizstāvību un palīdzību ienaidnieks negaidīti tika atmests no pilsētas sienām un bēga. Daži no uzbrucējiem vēlāk stāstīja, ka redzējuši virs pilsētas nesaskaitāmu karapulku, kas gatavojās viņiem uzbrukt.

Tieši pēc šī lielā brīnuma tika uzrakstīta slavas dziesma “Tev Vadonei, Aizstāvei” kā pateicība par brīnumaino glābšanu, kā slavinājums mūsu Vissvētajai Valdniecei Dievadzemdētājai un Mūžamjaunavai Marijai. Šim akafistam piemīt liels spēks un tas tiek lasīts piektdienas vakarā, Vissvētās Dievadzemdētājas Slavinājuma priekšvakarā, vakara dievkalpojumā Rīta dievkalpojuma kārtā.

Šis akafists noslēdzas ar lūgšanu “Augsti teicamā Māte”, kuru visas mūsu vēstures gaitā pareizticīgie kristieši pareizticīgie kristieši lūgušies briesmu laikā. Lasīt šo apbrīnojamo lūgšanu tiek rekomendāts vienmēr. Mūsu dievbijīgie senči Lielā gavēņa laikā vienmēr to lasīja vai dziedāja, tā viņus pastāvīgi pavadīja.

Dziedājumā atkārtojas pateicība Vissvētajai Dievadzemdētājai par Viņas pastāvīgo palīdzību mums, šī ir lūgšana par atbrīvošanu no tagadējām bēdām un nākamām mokām.

Mājas lūgšanas nevar aizstāt baznīcas lūgšanas, tādēļ ka baznīca – tas ir Dieva Nams, tajā pastāvīgi klātesošs ir Pats Kungs. Bet tā kā šobrīd pastāv īslaicīgi dievkalpojumu apmeklējumu ierobežojumi, tad aicinu visus draudžu locekļus, Latvijas Pareizticīgās Baznīcas bērnus, kas atrodas savās mājās, PIEKTDIEN, 3. APRĪLĪ, 20:00 atlikt visus laicīgos darbus un lasīt šo akafistu. Lūdzu lūgties par mūsu Baznīcu, par garīdzniekiem, par mūsu Latvijas valsti, par visiem, kas tajā dzīvo, un par mūsu un visu cilvēku pasaulē glābšanu no epidēmijas. Lūdzos par visu Dieva man uzticēto Latvijas draudzi, lūdzu jūs, dārgie brāļi un māsas, lūgties arī par mani.

Dieva svētība, Vissvētās Dievadzemdētājas Patvērums un svētmocekļa Rīgas Jāņa lūgšanas lai ir ar jums visiem!

Aleksandrs,
Rīgas un visas Latvijas Metropolīts