20.februāris / 2020

Dievišķā liturģija Kunga Pretīmņemšanas svētkos Visaugstisvētītā Metropolīta Aleksandra vadībā

2020. gada 15. februārī, Kunga Pretīmņemšanas svētku dienā, Viņa Eminence Visaugstisvētītais Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs kalpoja Dievišķo liturģiju Rīgas Ņevas Aleksandra baznīcā, kuras augšējais altāris iesvētīts par godu Kunga Pretīmņemšanai.

Šajā svētku dienā draudzes garīdznieki agro Dievišķo liturģiju kalpoja baznīcas augšējā altārī, kas iesvētīts par godu Kunga Pretīmņemšanai. Pēc Dievišķās liturģijas par godu altārsvētkiem tika veikta mazā ūdens iesvētīšana.

Vēlajā Dievišķajā liturģijā Latvijas Pareizticīgās Baznīcas Valdošajam Virsganam līdzkalpoja: Augstisvētītais Jelgavas Bīskaps Jānis, Rīgas eparhijas vikārs; Rīgas apriņķa prāvests virspriesteris Jēkabs Prisjažņuks; Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrāles klēriķis priesteris Joanns Platinskis; Rīgas Ņevas Aleksandra baznīcas klēriķi virspriesteris Sergijs Nazarovs, priesteris vasīlijs Fokša un diakons Aleksandrs Akatovs, kā arī Rīgas Priekšteča Jāņa baznīcas klēriķis hierodiakons Germans (Kartašovs). Dievkalpojumā dziedāja draudzes lielais koris reģentes Irīnas Kildišas vadībā.

Trīskāršās ektēnijas laikā izskanēja īpaši lūgumi par Pareizticīgās Baznīcas vienotību un lūgumi par nemieru pārtraukšanu un mieru Ukrainā.

Pēc Dievišķās liturģijas garīdznieki pie Kunga Pretīmņemšanas ikonas godināja svētkus un tika uzsaukts ilgu gadu vēlējums.

Savā sprediķī Viņa Eminence pastāstīja par Kristus Pretīmņemšanas svētku vēsturi. Sprediķa turpinājumā Metropolīts Aleksandrs akcentēja jaunatnes audzināšanas tēmu mūsdienu sabiedrībā.

Sava sprediķa noslēgumā Valdnieks Metropolīts pateicās visiem ticīgajiem par kopīgo lūgšanu un apsveica baznīcas garīdzniekus un ticīgos altārsvētkos, kā arī pareizticīgās jaunatnes dienā.

LPB preses dienests