4.februāris / 2020

Svētku dievkalpojums Svētīgākā Patriarha Kirila intronizācijas vienpadsmitajā gadadienā

2020. gada 1. februārī, sirdssk. Ēģiptes Makārija Lielā un svt. Marka, Efesas arhibīskapa piemiņas dienā, Svētīgākā Maskavas un visas Krievzemes Patriarha Kirila intronizācijas vienpadsmitajā gadadienā, Maskavas Kristus Pestītāja katedrālajā baznīcā notika Dievišķā liturģija. Svētīgākajam Patriarham Kirilam Vietējo Baznīcu, kā arī autonomo un pašpārvaldošo Baznīcu Vadītāju un dažādu valstu arhiereju pulka vidū līdzkalpoja arī Latvijas Virsgani: Augstisvētītais Daugavpils un Rēzeknes Bīskaps Aleksandrs un Augstisvētītais Jelgavas Bīskaps Jānis, Rīgas eparhijas vikārs.

Svētīgākajam Patriarham Kirilam līdzkalpoja KPB Sinodes pastāvīgie locekļi: Svētlaimīgais Kijevas un visas Ukrainas metropolīts Onufrijs, Kruticu un Kolomnas metropolīts Juvenālijs, Patriarha vietnieks Maskavas eparhijā; Kišiņevas un visas Moldovas metropolīts Vladimirs; Astanas un Kazahstānas metropolīts Aleksandrs, Kazahstānas Republikas metropolijas apgabala vadītājs; Taškents un Uzbekistānas metropolīts Vikentijs, Vidusāzijas metropolijas apgabala vadītājs;Sanktpēterburgas un Lādogas metropolīts Varsonufijs, Maskavas Patriarhijas lietu pārvaldnieks; Minskas un Zaslavas metropolīts Pāvils, visas Baltkrievijas Patriarha ekzarhs; Volokolamskas metropolīts Ilarions, Maskavas Patriarhāta Ārējo baznīcas sakaru nodaļas vadītājs; kā arī Austrumamerikas un Ņujorkas metropolīts Ilarions, Tallinas un visas Igaunijas metropolīts Jevgēņijs, Tokijas un visas Japānas metropolīts Daniels, KPB metropoliju vadītāji un virsgani. Svētīgākajam Patriarham līdzkalpoja arī Latvijas Pareizticīgās Baznīcas Virsgani: Augstisvētītais Daugavpils un Rēzeknes Bīskaps Aleksandrs un Augstisvētītais Jelgavas Bīskaps Jānis, Rīgas eparhijas vikārs, kuri nodeva Viņa Svētībai apsveikumus no Visaugstisvētītā Rīgas un visas Latvijas Metropolīta Aleksandra, Latvijas Pareizticīgās Baznīcas garīdzniekiem un ticīgajiem Patriarha intronizācijas gadadienā.  

KPB Vadītājam līdzkalpoja arī Vietējo Pareizticīgo Baznīcu delegāciju locekļi garīdznieka kārtā no Antiohijas Pareizticīgās Baznīcas, Sergijas Pareizticīgās Baznīcas, Bulgārijas Pareizticīgās Baznīcas, Čehijas zemju un Slovākijas Pareizticīgās Baznīcas, Gruzijas Pareizticīgās Baznīcas, Pareizticīgā Baznīcas Amerikā un Japānas Autonomās Pareizticīgās Baznīcas.

Trīskāršajā ektēnijā bija iekļauti īpaši lūgumi par šodien godājamo Svētīgāko Maskavas un visas Krievzemes Patriarhu Kirilu un īpaši lūgumi par Pareizticīgās Baznīcas vienotības saglabāšanu, un Svētās Baznīcas pasargāšanu no dalīšanās un šķelšanās. Pēc trīskāršās ektēnijas Kruticu un Kolomnas metropolīts Juvenālijs nolasīja pateicības lūgšanu Pestītājam par Svētīgākā Patriarha veselību. Pēc tam Svētīgākais Patriarhs nolasīja lūgšanu par mieru Ukrainā.

Liturģijas noslēgumā Svētlaimīgais metropolīts Onufrijs nolasīja apsveikumu Svētīgākajam Patriarham Kirilam no Krievzemes Pareizticīgās Baznīcas Svētītās Sinodes locekļiem un uzdāvināja Viņa Svētībai mantiju un ziedus.

Pateicies par apsveikumiem, Svētīgākais Maskavas un visas Krievzemes Patriarhs Kirils vērsās pie dievkalpojuma dalībniekiem ar Pirmsvētnieka uzrunu, pēc tam svētīja visus ar savu Pirmsvētnieka svētību.

LPB preses dienests,
pēc Patriarchia.ru materiāliem