11.novembris / 2019

Latvijas Pareizticīgās Baznīcas Sinodes situācijas skaidrojums

Uzņēmumu reģistrā šī gada 24. oktobrī reģistrēta jauna reliģiskā organizācija „Latvijas pareizticīgā autonomā baznīca Konstantinopoles Patriarhāta jurisdikcijā”.

Plašsaziņas līdzekļos ir parādījušies materiāli, kropļojot radušās situācijas reālo stāvokli, kas izveidojies konkrētās reliģiskās organizācijas reģistrācijas sakarā. Šajos materiālos atspoguļotā nepatiesā informācija mulsina Latvijas Pareizticīgās Baznīcas draudžu locekļus. Lai saglabātu mieru ticīgajos, LPB Sinode sniedz šīs situācijas skaidrojumu.

Jaunreģistrētās reliģiskās organizācijas vadītājs ir Viktors Kontuzorovs, kuru Latvijas Pareizticīgās Baznīcas Maskavas Patriarhātā Koncils 1997. gadā izslēdza no Pareizticīgās Baznīcas. Šo izslēgšanu (atšķiršanu) atzinusi visa Pareizticīgā pasaule. Kopš tā brīža un līdz pat šai dienai Viktors Kontuzorovs nav uzskatāms par pareizticīgo un viņam nav nekādas saistības ar Svēto Pareizticību.

Šobrīd situācija ir šāda: Latvijā ir reģistrēta mūsu Latvijas Pareizticīgā Baznīca, taču pēc Viktora Kontuzorova iniciatīvas ir tikusi reģistrēta vēl viena jauna reliģiskā organizācija – „Latvijas pareizticīgā autonomā baznīca Konstantinopoles Patriarhāta jurisdikcijā”. Tās ir divas savstarpēji nesaistītas juridiskās personas. Jaunajai reģistrācijai nav absolūti NEKĀDAS saistības ar Latvijas Pareizticīgo Baznīcu Maskavas Patriarhātā, un tā NEKĀDI neietekmē mūsu Baznīcas stāvokli un tās nosaukumu.

Visas izplatītas ziņas par mūsu Baznīcas pāreju vai pārcelšanu uz Konstantinopoli ir uzskatāmas par nepatiesām un melīgām, ko radījušas Pareizticībai naidīgas personas un nekritiski izplatījuši plašsaziņas līdzekļi.

Aicinām visus Latvijas Pareizticīgās Baznīcas ticīgos neļauties un neticēt šiem provokatīvajiem paziņojumiem. Visi šie izdomājumi ir vērsti ne tikai pret Latvijas Pareizticīgo Baznīcu, bet arī pret katru pareizticīgu cilvēku Latvijā.

Latvijas Pareizticīgās Baznīcas Sinode