21.oktobris / 2019

Noticis Latvijas Pareizticīgās Baznīcas Koncils

2019. gada 16. septembrī notika Latvijas Pareizticīgās Baznīcas Sinodes sēde, kurā Visaugstisvētītais Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs paziņoja savu lēmumu par Latvijas Pareizticīgās Baznīcas kārtējā Koncila sasaukšanu, tika apstiprināta Koncila programma, Koncila norises vieta un laiks. Rīgas un Daugavpils-Rēzeknes eparhiju prāvestībām tika dots uzdevums organizēt Koncila delegātu izvirzīšanu no katras LPB draudzes.

9. oktobrī ar Viņa Eminences Visaugstisvētītā Rīgas un visas Latvijas Metropolīta Aleksandra svētību Rīgas Visu svēto baznīcā notika kārtējais Latvijas Pareizticīgās Baznīcas Koncils.

Koncilā piedalījās: Viņa Eminence Visaugstisvētītais Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs; Viņa Eminence Augstisvētītais Daugavpils un Rēzeknes Bīskaps Aleksandrs; Viņa Eminence Augstisvētītais Jelgavas Bīskaps Jānis, Rīgas eparhijas vikārs; Latvijas Pareizticīgās Baznīcas klēriķi un laji. Bija pārstāvētas 125 LPB draudzes.  

Latvijas Pareizticīgās Baznīcas Koncils pienesa lūgšanu Visavaldītājam Kungam Jēzum Kristum, pateicoties Viņam par žēlastību pret mūsu Baznīcu, Dieva tautu un LPB MP pasargāšanu iekšēju maldu un kārdinājumu pastiprināšanās dienās.

Koncils pateicās Visaugstisvētītajam Rīgas un visas Latvijas Metropolītam Aleksandram par Viņa Eminences veiktajiem darbiem par slavu Dievam, Svētās Kristus Baznīcas labā, tās uzticamo bērnu mūžīgajai pestīšanai, mūsu sabiedrības samierināšanā un visas Latvijas Pareizticīgās Baznīcas labā, par nerimstošām rūpēm par Baznīcu, par lielo personīgo ieguldījumu Pareizticības un mierīgas dzīves attīstībā Latvijā.

Visaugstisvētītā Rīgas un visas Latvijas Metropolīta Aleksandra pašaizliedzīgās kalpošanas augļi ir Latvijas Pareizticīgās Baznīcas mierīgā dzīve, tās stabilais stāvoklis valstī un baznīcas dzīves attīstība.

Koncils ar gandarījumu atzīmēja, ka tiek atjaunoti izpostītie un celti jauni dievnami. Laika periodā kopš 1992. gada LPB draudžu skaits ir pieaudzis no 93 līdz 126. Īpaša nozīme Pareizticības attīstībai Latvijā ir atjaunotā Rīgas Garīgā semināra darbībai.

Koncils izteica pateicību Augstisvētītajam Daugavpils un Rēzeknes Bīskapam Aleksandram par viņa nozīmīgo un pašaizliedzīgo darbu LPB MP Daugavpils-Rēzeknes eparhijas organizācijā un nostiprināšanā, un Svētās Pareizticības stiprināšanā Latgalē. 

Koncils pateicās visiem uzticamajiem draudžu ganiem un visiem uzticamajiem Latvijas Pareizticīgās Baznīcas bērniem, kuri nes savu krustu un pārliecinoši dodas pa šauro ceļu, sekojot Kristum Pestītājam. 

Koncils apstiprināja Latvijas Pareizticīgās Baznīcas Sinodes un LPB MP Sinodes nodaļu darbību starpkoncilu periodā.

Notika Latvijas Pareizticīgās Baznīcas Sinodes un revīzijas komisijas vēlēšanas.

Koncils apstiprināja izmaiņas LPB MP Statūtos, kuras veikusi LPB MP Sinode starpkoncilu periodā un vērsās pie Viņa Svētības Svētīgākā Maskavas un visas Krievzemes Patriarha Kirila ar lūgumu apstiprināt nepieciešamo labojumu LPB MP statūtu kanoniskajā daļā, kas labotu LPB MP statusa kļūdaino formulējumu, pieļautu 1992. gadā. Labojums nepieciešams LPB MP statusa apstiprināšanai vienlīdzīgu autonomijai, kā tas tika noteikts 1992. gadā.

Koncils veltīja īpašu uzmanību garīgi-tikumiskās audzināšanas jautājumiem, misionārajai darbībai un darbam ar jaunatni, apsprieda iespējamos jaunās paaudzes tikumiskā līmeņa krišanās cēloņus un atzīmēja, ka ar svētdienas skolu darbības aktivizāciju iespējams panākt zināmu situācijas uzlabošanos.

Koncils apstiprināja vēstules Latvijas Republikas prezidentam Egīlam Levitam, Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei un Latvijas Republikas ministru prezidentam Krišjānim Kariņam, izsakot pateicību par labvēlīgu attieksmi pret Latvijas Pareizticīgo Baznīcu un izsakot atbalstu patriotiskai darbībai, kas vērsta uz Latvijas tautas apvienošanu un tradicionālo kristīgo vērtību saglabāšanu.

Koncils veltīja uzmanību dievnamu tehniskajam stāvoklim un celtniecībai, aicinot pārziņus un draudžu padomes veikt sagatavošanos dievnamu apsekošanai.

Koncils noritēja brālīgas mīlestības un vienotības garā, un noslēdzās ar kopīgi nodziedātu lūgšanu «Patiesi pienākas».

Koncila darba noslēgumā tika uzņemts kopīgas piemiņas foto pie ieejas Visu svēto baznīcā un ārpilsētas delegātiem no citām pilsētām tika piedāvātas pusdienas.