14.oktobris / 2019

Latvijas Pareizticīgā Baznīca lūgšanās godina svētmocekļa Rīgas Jāņa mocekļa nāves 85. gadadienu

2019. gada 12. oktobrī, svētmocekļa Jāņa, Rīgas Arhibīskapa, piemiņas dienā, Visaugstisvētītais Rīgas un visas Latvijas Metropolīts, kuram līdzkalpoja Augstisvētītais Daugavpils un Rēzeknes Bīskaps Aleksandrs, Augstisvētītais Jelgavas Bīskaps Jānis, Rīgas eparhijas vikārs, un Latvijas garīdznieki, kalpoja svinīgu Dievišķo liturģiju Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrālē, kur atrodas svētā relikvijas.  Šogad aprit 85 gadi kopš svētā svētmocekļa Rīgas Jāņa mocekļa nāves dienas.

Virsganiem dievkalpojumā līdzkalpoja Rīgas apriņķa prāvests virspriesteris Jēkabs Prisjažņuks, LPB Sinodes sekretārs virspriesteris Artēmijs Kučinskis, Rēzeknes apriņķa prāvests virspriesteris Viktors Teplovs, Liepājas apriņķa prāvests virspriesteris Vadims Demčenko, Madonas apriņķa prāvesta p.i. virspriesteris Mihails Aršvila, Jēkabpils Svētā Gara vīriešu klostera pārzinis un Rīgas Garīgā semināra garīgais tēvs igumens Makārijs (Kirilovs), Rīgas Svētās Trijādības katedrāles atslēgu glabātājs virspriesteris Sergijs Škarupo, kā arī dažādu mūsu valsts baznīcu klēriķi.

Dievkalpojumā lūdzās Rīgas Svētās Trijādības-Sergija sieviešu klostera pārzine igumene Magdalēna (Polin) un Ilūkstes Dievmātes Piedzimšanas klostera pārzines p.i. mūķene Georgija (Raka) ar savu klosteru māsām. Latvijas garīdznieki, ticīgie no daudziem Rīgas dievnamiem un svētceļnieki no citām Latvijas pilsētām šajā dienā pulcējās katedrālē, lai lūgšanās godinātu savu diženo aizstāvi Dieva Troņa priekšā.

Svētku dievkalpojumu šajā dienā ierakstīja Latvijas valsts televīzijas LTV1 kanāls.

Dievišķās liturģijas laikā izskanēja īpaši lūgumi par Svētās Pareizticības vienotību, kā arī īpaši lūgumi par mieru Ukrainā. Trīskāršajā ektēnijā izskanēja arī pateicības lūgumi par Jelgavas Bīskapu Jāni, kurš mūku kārtā kristīts par godu sv. svtmoc. Rīgas Jānim un šodien svin sava debesu Aizbildņa piemiņas dienu.

Vairākas ektēnijas dievkalpojumā izskanēja latviešu valodā, bet ticības simbols un Kunga lūgšana “Mūsu Tēvs” tika nodziedāti baznīcslāvu un latviešu valodā.

Dievišķās liturģijas noslēgumā tika kalpots aizlūgums svētmoceklim Jānim, Rīgas Arhibīskapam un nolasīta lūgšana svētajam.

Pēc aizlūguma tika uzsaukts ilgu gadu vēlējums Svētīgākajam Patriarham un Latvijas Pareizticīgās Baznīcas Virsganiem un visiem pareizticīgajiem kristiešiem, kā arī ilgu gadu vēlējums Latvijas Valsts prezidentam, Saeimai, varām un visai Latvijas tautai.

Visaugstisvētītais Metropolīts Aleksandrs savā sprediķī apsveica visus svētmocekļa Rīgas Jāņa piemiņas dienā, kurš mira mocekļa nāvē pirms 85 gadiem. Metropolīts Aleksandrs atgādināja, ka svētmocekļa Jāņa svētās relikvijas ir Latvijas Pareizticīgās Baznīcas un tās katedrālā dievnama, kurš atdzimis pēc svētītāja Rīgas Arhibīskapa Jāņa lūgšanām, svētums. Valdnieks uzsvēra, ka svētmoceklis Jānis cietis zaimus un netaisnību visas savas dzīves laikā. Viņa Eminence aicināja klēru un ticīgos savās lūgšanās vērsties pie svētmocekļa Rīgas Jāņa, lūdzot viņa aizstāvību un palīdzību, uzsverot, ka daudzi ticīgie saņēmuši un turpina saņemt palīdzību pēc viņa svētajām lūgšanām Dieva Troņa priekšā.

Pēc sprediķa ticīgajiem bija iespēja godināt svētā svētmocekļa Rīgas Jāņa svētās relikvijas.

Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrālē pie šķirsta ar svētmocekļa Rīgas Arhibīskapa Jāņa relikvijām ik dienas 11:00 un 16:00 Rīgas prāvestības garīdznieki kalpo aizlūgumu ar kanonu svētmoceklim Jānim. Aizlūguma noslēgumā ticīgie tiek svaidīti ar eļļu.

Svētmocekļa Rīgas Jāņa mocekļa nāves vietā (Rīgā, Pakalniešu ielā 24) vietā, kurš viņš pats dzīvoja, strādāja un saņēma mocekļa vainagu, katru svētdienu plkst. 15 notiek aizlūgums baznīcslāvu un latviešu valodā. Šeit, Ķīšezera krastā, 1934. gadā naktī no 11. uz 12. oktobri no līdz pat šim laikam nezināmu ļaundaru rokas mocekļa nāvē gāja bojā Rīgas un visas Latvijas Arhibīskaps Jānis (Pommers). Šodien šajā vietā uzstādīts piemiņas krusts, pie kura dodas ticīgie, kuri godina svētmocekļa Rīgas Jāņa piemiņu. Līdz sv. svētmoc. Rīgas Jāņa piemiņas vietai var aizbraukt ar sabiedrisko transportu: virzienā no centra uz Juglu līdz pieturai “Sporta Akadēmija” ar 1., 14., 21., 40. autobusu vai 1. tramvaju, kā arī ar 12. un 16. trolejbusu lūdz galapunktam Šmerlī. Pēc tam, šķērsojot Brīvības ielu, pa Lizuma ielu garām Sporta akadēmijai, jāšķērso dzelzceļa pārbrauktuve un, paejot garām jaunajiem Ebreju kapiem, jāpagriežas pa kreisi un jāiet līdz Pakalniešu ielai 24.

LPB preses dienests