28.augusts / 2019

Altārsvētki Kristus Apskaidrošanās klosterī un Bīskapa Aleksandra Arhiereja hirotonijas trīspadsmitā gadadiena

2019. gada 19. augustā, Kunga Dieva un mūsu Pestītāja Jēzus Kristus Apskaidrošanās svētku dienā, Viņa Eminence Visaugstisvētītais Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs, līdzkalpojot Augstisvētītajam Daugavpils un Rēzeknes Bīskapam Aleksandram un Augstisvētītajam Jelgavas Bīskapam Jānim, Rīgas eparhijas vikāram,  kalpoja svētku Dievišķo liturģiju Kristus Apskaidrošanās klosterī. Šajā dienā Latvijas Pareizticīgā Baznīca lūgšanās atzīmēja Augstisvētītā Daugavpils un Rēzeknes Bīskapa Aleksandra Arhiereja hirotonijas trīspadsmito gadadienu.

Latvijas Pareizticīgās Baznīcas Virsganiem dievkalpojumā līdzkalpoja Rīgas prāvests virspriesteris Jēkabs Prisjažņuks, LPB Sinodes sekretārs virspriesteris Artēmijs Kučinskis, Rīgas eparhijas sekretārs mitroforais virspriesteris Oļegs Peļevins, Valmieras apriņķa prāvests mitroforais virspriesteris Nikolajs Tihomirovs, Daugavpils apriņķa prāvesta p.i. virspriesteris Dionīsijs Gorjunovs, Rēzeknes apriņķa prāvests virspriesteris Viktors Teplovs  un Latvijas Pareizticīgās Baznīcas klēriķi. Svētās Trijādības-Sergija sieviešu klostera igumene Magdalēna (Polin) ar klostera māsām un desmitiem dievlūdzēju. Dievkalpojumu filmēja LTV filmēšanas grupa, tā ieraksts LTV būs redzams 2019. gada 1. septembrī plkst. 12:00.

Tāpat kā svētku priekšvakarā, dievkalpojums notika klostera pagalmā pie Kunga Apskaidrošanās baznīcas, jo nelielā klostera baznīca nespēj uzņemt visus dievlūdzējus, no kuriem daudzi bija ieradušies klosterī jau 17. augustā, kad ikgadējā Krusta gājiena laikā no Rīgas uz klosteri tika atnesta godājamā Dievmātes ikona „Patiesi Pienākas”. Ar Visaugstisvētītā Metropolīta Aleksandra svētību šajā svētku dienas rītā no Rīgas Svētās Trijādības-Sergija sieviešu klostera bija organizēti autobusi svētceļniekiem, kuri vēlējās ierasties uz svētkiem Valgundes klosterī.

Šajās Kristus Apskaidrošanās svētku dienās visa Latvijas Pareizticīgā Baznīca pienes savas lūgšanas mūsu Kungam Dievam, Viņa Visšķīstajai Mātei valdniecei Dievadzemdētājai, svētmoceklim Jānim, Rīgas Arhibīskapam, svētajiem labticīgajiem kņaziem un mokucietējiem Borisam un Gļebam un visiem aizbildņiem Dieva priekšā, lai Kungs stiprina Augstisvētīto Bīskapu Aleksandru vēl ilgus jo ilgus gadus veikt savu atbildīgo kalpošanu par slavu svētajai Mātei Baznīcai.

Trīskāršās ektēnijas laikā izskanēja pateicības lūgšanas par Augstisvētītā Bīskapa Aleksandra veselību par godu viņa Arhiereja hirotonijas trīspadsmitajai gadadienai. Izskanēja arī īpaši lūgumi par Svētās Pareizticības vienotības saglabāšanu un īpaši lūgumi par mieru Ukrainā. Ektēnijā par mirušajiem Visaugstisvētītais Metropolīts Aleksandrs lūdzās par jaunaizmigušā shiarhimandrīta Agafangela (Savčenko) dvēseles dusu.

Pēc Dievišķās liturģijas notika Krusta gājiens cauri klostera teritorijai ar  Kunga Apskaidrošanās svētku ikonu un godājamo Dievmātes ikonu „Patiesi Pienākas”, kas uz Kristus Apskaidrošanās klosteri tika atnesta Krusta gājienā no Rīgas 17. augustā.

Pēc Krusta gājiena un aizlūguma tika nolasītas lūgšanas svētkiem – Visaugstisvētītais Metropolīts Aleksandrs nolasīja pateicības lūgšana Pestītājam par Augstisvētītā Daugavpils un Rēzeknes Bīskapa Aleksandra veselību. Pēc tam Augstisvētītais Bīskaps Aleksandrs nolasīja lūgšanu Kunga Apskaidrošanās svētkiem un lūgšanu jaunās ražas augļu iesvētīšanai.

Pēc ilgu gadu vēlējuma Visaugstisvētītais Metropolīts Aleksandrs vērsās pie garīdzniekiem un ticīgajiem ar sprediķi, kurā apsveica Augstisvētīto Bīskapu Aleksandru viņa Arhiereja hirotonijas gadadienā. Visaugstisvētītais Valdnieks Metropolīts uzdāvināja Bīskapam Aleksandram Vissvētās Dievadzemdētājas ikonu “Patiesi Pienākas”.

Bīskaps Aleksandrs savā atbildes uzrunā pateicās Visaugstisvētītajam Valdniekam par vērtīgo dāvanu, nepārtrauktajām lūgšanām un gādību par Daugavpils-Rēzeknes eparhiju, kā arī izteica pateicību par pamācībām un padomiem, kurus viņš saņem no Viņa Eminences kā gādīga garīgā tēva.  

Rīgas prāvestības garīdznieku un ticīgo vārdā Augstisvētīto Bīskapu Aleksandru sveica apriņķa prāvests virspriesteris Jēkabs Prisjažņuks un Rīgas eparhijas sekretārs virspriesteris Oļegs Peļevins. Rīgas eparhijas klēriķi Augstisvētītajam Valdniekam dāvanā pasniedza svēto prosforu, ziedus un piemiņas panagiju.

Pēc tam LPB Daugavpils-Rēzeknes eparhijas garīdznieku un ticīgo vārdā Viņa Eminenci apsveica Daugavpils prāvesta p.i. virspriesteris Dionīsijs Gorjunovs un Rēzeknes apriņķa prāvests virspriesteris Viktors Teplovs. Klostera māsu vārdā Valdnieku Bīskapu apsveica Rīgas Svētās Trijādības-Sergija sieviešu klostera igumene Magdalēna (Polin). Pēc tam Augstisvētīto Daugavpils un Rēzeknes Bīskapu Aleksandru apsveica neskaitāmi ticīgie, kuri piedalījās dievkalpojumā.

LPB preses dienests