28.augusts / 2019

Notikusi shiarhimandrīta Agafangela (Savčenko) apbedīšana

2019. gada 17. augustā Jēkabpils Svētā Gara vīriešu klosterī notika Jēkabpils Svētā Gara klostera un LPB Daugavpils-Rēzeknes eparhijas garīgā tēva shiarhimandrīta Agafangela (Savčenko) izvadīšana. Pirms izvadīšanas sākuma Jēkabpils klostera Svētarhimandrīts Visaugstisvētītais Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs kalpoja litiju par aizgājēju. Litijas noslēgumā Visaugstisvētītais Virsgans vērsās pie klostera iemītniekiem, garīdzniekiem un mirušā shiarhimandrīta Agafangela garīgajiem bērniem ar aizkustinošu sprediķi, kurā pauda skumjas par Svētās Kristus Baznīcas mirušā gana zaudējumu.

Ar Jēkabpils klostera Svētarhimandrīta Visaugstisvētītā Metropolīta Aleksandra svētību jaunaizmigušā shiarhimandrīta Agafangela apbedīšana tika veikta pēc mūku kārtas. Jēkabpils klostera un Daugavpils-Rēzeknes eparhijas garīgā tēva izvadīšanu veica Augstisvētītais Daugavpils un Rēzeknes Bīskaps Aleksandrs.

Latvijas Pareizticīgās Baznīcas garīdznieki un ticīgie no visas Latvijas un arī ārzemēm pulcējās Jēkabpils klosterī, lai atvadītos no Kristus druvas darbinieka un pavadītu viņu pēdējā zemes dzīves ceļā.

Augstisvētītajam Bīskapam Aleksandram līdzkalpoja: Jēkabpils Svētā Gara vīriešu klostera pārzinis igumens Makārijs (Kirilovs), Jēkabpils klostera iemītnieki svētkalpotāja kārtā, LPB Daugavpils-Rēzeknes eparhijas svētkalpotāji.

Izvadīšanas noslēgumā Viņa Eminence izteica līdzjūtību klostera iemītniekiem un visiem mirušā shiarhimandrīta Agafangela garīgajiem bērniem, kā arī sacīja siltus vārdus par mirušā draudzes gana patiesumu, labestību un pieticību.

Ar Viņa Eminences Visaugstisvētītā Rīgas un visas Latvijas Metropolīta Aleksandra svētību par mirušā shiarhimandrīta Agafangela (Savčenko) pēdējo atdusas vietu kļuva Ilūkstes kapsēta, kur viņš tika apbedīts Ilūkstes Dievmātes Piedzimšanas sieviešu klosterim piederošajā kapsētas klostera daļā.

Apbedīšanas noslēgumā pie mirušā garīdznieka kapa tika nolikti vainagi no Latvijas Pareizticīgās Baznīcas Virsganiem, no LPB Sinodes, no prāvestībām un draudzēm, no piederīgajiem un tuviniekiem, kā arī neskaitāmi ziedi no cilvēkiem, kuri pazina un mīlēja t. Agafangelu.

Visžēlīgais Kungs lai dod dusu Savam aizmigušajam kalpotājam taisno mājokļos, piedod viņa apgrēkošanās un dāvā viņam Savus mūžīgos labumus. Lūdzam visus pareizticīgos kristiešus lūgties par jaunaizmigušā shiarhimandrīta Agafangela dvēseles dusu.