22.aprīlis / 2019

Dievišķā liturģija Rīgas katedrālē Kunga Ieiešanas Jeruzālemē svētku dienā Visaugstisvētītā Metropolīta Aleksandra vadībā

2019. gada 21. aprīlī, Lielā gavēņa sestajā svētdienā, Kunga Ieiešanas Jeruzālemē svētku dienā, Viņa Eminence Visaugstisvētītais Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs kalpoja Dievišķo liturģiju Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrālē.

Valdniekam Metropolītam līdzkalpoja Rīgas apriņķa prāvests virspriesteris Jēkabs Prisjažņuks un katedrāles klēriķi: LPB Sinodes sekretārs virspriesteris Artēmijs Kučinskis, priesteris Joanns Platinskis un diakons Jevgēņijs Samuilovs, kā arī Rīgas Jāņa Priekšteča baznīcas klēriķis hierodiakons Germans (Kartašovs) un priesteris Pāvils Aleksejevs.

Šajā svētku dienā katedrāle bija dievlūdzēju pārpildīta, daudzi no viņiem saņēma Svētās Kristus Dāvanas. Dievkalpojuma noslēgumā tika nodziedāts svētku tropārs un kondaks, un iesvētīti pūpoli.

Pēc ilgu gadu vēlējuma Valdnieks Metropolīts vērsās pie ticīgajiem ar sprediķi, pastāstot par Kunga ieiešanas Jeruzālemē svētkiem. „Mēs visi dievkalpojumā lasītajā Evaņģēlijā dzirdējām, kā tauta sagaidīja Kristu ar palmu zariem, ziediem, prieku, visi sauca „Osanna! Slavēts lai ir, kas nāk Kunga vārdā!”, visi sagaidīja lielo sludinātāju, brīnumu darītāju, visi līksmoja un gavilēja. Tikko bija noticis Lācara augšāmcelšanas brīnums, kas satrieca visus, neatstājot vienaldzīgu nevienu. Gan veci, gan jauni iznāca sagaidīt Kristu. Un ko mēs redzam pēc dažām dienām? Tie paši Jeruzālemes iedzīvotāji ar lamām pavada Kristu uz sodu, jau saucot ne vairs prieka un svētības vārdus, bet naida un nāves vārdus: „Sit Viņu Krustā!” Cik gan mainīgs ir sabiedrības noskaņojums! Viņi no Kunga gaidīja laicīgu slavu, bet izdzirda klusu atbildi: ”Mana Valstība ir ne no šīs pasaules”...”.

LPB preses dienests