18.februāris / 2019

Rīgā noticis III Latvijas pareizticīgās jaunatnes Kristus Pretīmņemšanas svētku festivāls

2019. gada 17. februārī ar Viņa Eminences Visaugstisvētītā Rīgas un visas Latvijas Metropolīta Aleksandra svētību notika otrā, noslēdzošā III Latvijas pareizticīgās jaunatnes Kristus Pretīmņemšanas svētku festivāla, diena. Svētku pasākumus organizēja Latvijas Pareizticīgās Baznīcas Sinodes Jaunatnes lietu nodaļa.

Sestdien, 16. februārī, taisnā Simeona Dievsaņēmēja un pravietes Annas piemiņas dienā, Rīgas kristus Piedzimšanas katedrālē notika jauniešu Dievišķā liturģija, kurā lūdzās Visaugstisvētītais Metropolīts Aleksandrs. Pēc Svētā Vakarēdiena saņemšanas Valdnieks Metropolīts vērsās pie dievlūdzējiem ar sprediķi, bet vēlāk tikās ar jauniešiem neformālos apstākļos. Šajā dienā jaunieši tikās arī ar fesitvāla viesi - Baltkrievijas Pareizticīgās Baznīcas Sinodes misionārās nodaļas priekšsēdētāja vietnieku priesteri Aleksandru Kuhtu, ir pārraides «Batushka ответит» autoru un vadītāju Youtube kanālā, kurš pastāstīja par savu misionāro darbu interneta vidē.

Bet šodien, svētdienā par muitnieku un farizeju, pareizticīgie jaunieši no dažādām Latvijas draudzēm pulcējās Rīgas Austrumu vidusskolā. Pēc kopīgas lūgšanas klātesošos uzrunāja Latvijas Pareizticīgās Baznīcas Sinodes Jaunatnes lietu nodaļas vadītājs virspriesteris Artēmijs Kučinskis. Viņš izteica pateicību organizatoriem, festivāla dalībniekiem un garīdzniekiem, kuri piedalījās šodienas festivāla žūrijas darbā. Tēvs Artēmijs izteica prieku par to, ka jaunieši tiekas arī ārpus dievnamiem, kā arī veic labus darbus un strādā par slavu Dievam.

Pasākuma vadītāji – Jaunatnes lietu nodaļas darbinieki Inna Musatova un Pāvels Ļizons – iepazīstināja klātesošos ar festivāla žūriju: virspriesteri Aleksandru Aleksejevu, priesteri Joannu Platinski, priesteri Pāvilu Peļevinu, priesteri Arkādiju Musatovu, hierodiakonu Germanu (Kartašovu) un festivāla goda viesi priesteri Aleksandru Kuhtu no Baltkrievijas, kurš sarunā ar jauniešiem dalījās savā pieredzē video prezentāciju veidošanā.

Festivāla pirmajā daļā notika videoprezentāciju konkurss “Mūsu draudze”. Ar saviem darbiem iepazīstināja jauniešu apvienības no Jelgavas Simeona un Annas katedrāles, Rīgas Kristus Pestītāja baznīcas, Rīgas Svētās trijādības baznīcas Pārdaugavā, Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrāles un Rīgas Svētās Trijādības katedrāles. Konkursa mērķis bija iepazīstināt plašāku auditoriju ar draudzes dzīvi un savas baznīcas tradīcijām, kā arī saliedēt kolektīvu, uzticot jauniešiem kopīgu darbu. Prezentācijas bija ļoti dažādas: organizatori nebija noteikuši konkrētus uzdevumus, un dalībniekiem bija iespēja parādīt savu personisko tēmas redzējumu. Konkursā uzvarēja Kristus Piedzimšana katedrāles jauniešu aktīvs.

Pēc konkursa jauniešus uzrunāja Latvijas Pareizticīgās Baznīcas preses sekretāre un žurnāla “Dobroje slovo” redaktore Oksana Dementjeva. Viņa pastāstīja festivāla dalībniekiem par izdevumu, parādīja pēdējos tā numurus un uzaicināja jauniešus pievienoties autoru komandai, piedāvājot viņiem savu palīdzību un atbalstu.

Pasākuma pirmo daļu noslēdza neliela viktorīna par pašu uzmanīgāko dalībnieku, kurā piedalījās divas meitenes. Bija jāatbild uz sešiem jautājumiem par konkursā redzētajam video prezentācijām. Šo uzdevumu abas konkursa dalībnieces paveica vienādi labi.

Kafijas pauzes laikā festivāla viesiem tika piedāvāts ne tikai nogaršot cienastu, bet arī izvēlēties konkursa “Mājas gardumi” uzvarētāju. Pirmo vietu ieguva Marija Šilova, Rīgas Svētās trijādības katedrāles draudzes locekle.

Pasākuma otro daļu, kura tēma bija krievu tautasdziesmas, dejas un rotaļas, ar dziesmu atklāja studijas “Nikola-studija” kolektīvs. Šo pasākuma daļu vadīja Marija Krutova, viena no Rīgas labdarības balles organizatorēm.

Kad pienāca laiks apkopot rezultātus, festivāla vadītāji Inna Musatova un Pāvels Lizons paziņoja uzvarētājus un pasniedza viņiem dāvanas, kā arī pasniedza atzinības rakstus cilvēkiem, kuri ieguldīja savu darbu svētku organizācijā un norisē. Pasākuma noslēgumā visi viesi, dalībnieki, organizatori, žūrijas dalībnieki pulcējās uz skatuves, lai uzņemtu kopīgu foto, un pabeidza silto, dvēselisko tikšanos ar kopīgu lūgšanu.

Tatjana Heimane, Rīgas Svētās Trijādības katedrāles draudzes locekle