27.oktobris / 2018

Noslēgusies XVII Starptautiskā pareizticīgā pedagoģiskā konference “Baznīca, ģimene un skola”

2018. gada 25. oktobrī XVII Starptautiskā pareizticīgā pedagoģiskā konference “Baznīca, ģimene un skola”, kura notika Rīgas domes sēžu zālē ar Viņa Eminences Visaugstisvētītā Rīgas un visas Latvijas Metropolīta Aleksandra svētību, beidza savu darbu.  

XVII Starptautiskās pareizticīgās pedagoģiskās konferences pirmajā un otrajā plenārsēdē uzstājās referenti:

Ina Grasmane, psiholoģe. Referāta tēma: «Mīlestības pedagoģija».

Irina Silujanova, Dr. phil., N. Pirogova Krievijas Valsts medicīnas universitātes profesore, Maskavas Patriarhāta Medicīnas ētikas padomes priekšsēdētāja vietniece. Referāta tēma: «Asistēta reproduktīvā tehnoloģija: «par» un «pret»».

Pāvels Safronovs, Polockas eparhijas Dzīvības un ģimenes vērtību Koordinācijas centra „Radīšana” direktora vietnieks. Referāta tēma: « Galvenā sievietes misija – būt mātei».

Arhimandrīts Filips (Fiļipovs), Dr.theol., medicīnas zinātņu kandidāts, Krievzemes Pareizticīgās Baznīcas MP Siktivkaras-Zirjanskas eparhijas eparhiālās pārvaldes sekretārs. Referāta tēma: «Bērnu audzināšana XIX gadsimtā – mācību stunda XXI gadsimtam».

Aija Skuča, Rīgas pilsētas Pārdaugavas dzimtsarakstu nodaļas vadītāja. Referāta tēma: «Ģimenes veidošana un laulības reģistrācija».

Sandra Darkēvica, Rīgas Sociālā dienesta sociālā darbiniece darbam ģimenēm un bērniem. Referāta tēma: «Sociālais darbs ar ģimenēm ar bērniem pašvaldības sociālajā dienestā».

Inese Kovaļevska, Jelgavas bērnu nama direktore. Referāta tēma: «Bērnu sociālā palīdzības centra sadarbības pieredze ar krustvecākiem».

Ksenija Solovjova, SIA “Centrs Kontakts”. Referāta tēma: «Stereotipi, kas ietekmē mātes lomu».

Virspriesteris Sergijs Neifahs, Dr. sc. soc., Viļņas-Lietuvas eparhijas Izglītības un katehizācijas komisijas priekšsēdētājs. Referāta tēma: «Mātes lomas nozīme un nozīmīgums pedagoģiskajā realitātē».

Svetlana Meļņikova, Penzas Garīgā semināra pasniedzēja. Referāta tēma: «Ģimenes vērtību veidošana pirmsskolas vecuma bērnos».

Virspriesteris Viktors Gurovs, Tveras apgabala Konakovo pilsētas BJC «Novaja Korčeva» ģenerāldirektors. Referāta tēma: « Mātes lomas aizstāvības dažādie aspekti». 

Tatjana Feigmane, Dr. Hist. Informācija par «Latvijas pareizticīgā hronogrāfa» trešo izdevumu.

Konferences noslēgumā Viņa Eminence Visaugstisvētītais Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs vēlreiz pievērsa konferences dalībnieku uzmanību mātes lomas nozīmīgumam un svarīgumam, uzsverot:

-Ticības audzināšana bērnā ir ārkārtīgi svarīga, tā ir augstāka par visiem citiem darbiem, visiem citiem mērķiem un audzināšanas uzdevumiem, jo tas, kurā nav ticības, neredzēs mūžīgo dzīvību. Tieši tādēļ Kristus Baznīca arī aicina cilvēkus ne tikai glabāt ticību pašiem, bet arī nodot to citiem, un vispirms jau – saviem bērniem. Tā ir kristīgas māte lomas būtība, mērķis un uzdevums, tā ir mātes-kristietes misija – augstākā misija! – būt Dieva līdzdarbniecei savu bērnu piedzimšanā garā.

Konferences dalībnieki un viesi dāvanā saņēma aizvadītās, XVI konferences “Baznīca, ģimene un skola”, referātu krājumu, kuru latviešu un krievu valodā uz šīs konferences sākumu izdeva Latvijas Pareizticīgās Baznīcas Sinode. 

LPB preses dienests