10.oktobris / 2018

Pareizticīgā Rīga pavada Dievmātes Kurskas Uz saknēm atrasto ikonu «Zīme»

2018. gada 10. oktobrī visa Latvijas Pareizticīgā Baznīca pavadīja Dievmātes Kurskas Uz saknēm atrasto ikonu «Zīme» uz tās pastāvīgo atrašanās vietu Dievmātes ikonas «Zīme» Sinodālajā katedrālē Ņujorkā, Amerikas Savienotajās Valstīs.

Plkst. 6 no rīta Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrālē tika kalpota Dievišķā liturģija, kuru ar Visaugstisvētītā Rīgas un visas Latvijas Metropolīta Aleksandra svētību kalpoja Augstisvētītais Jelgavas Bīskaps Jānis, Rīgas eparhijas vikārs. Dievišķajā liturģijā lūdzās un Svētās Kristus Dāvanas saņēma Visaugstisvētītais Metropolīts Aleksandrs. Altārī lūdzās arī Augstisvētītais Daugavpils un Rēzeknes Bīskaps Aleksandrs.

Virsganiem līdzkalpoja Rīgas apriņķa prāvests mitroforais virspriesteris Jēkabs Prisjažņuks un Latvijas Pareizticīgās Baznīcas garīdznieki.  

Trīskāršajā ektēnijā izskanēja īpaši lūgumi par Svētās Pareizticības vienotību un mieru Ukrainā.

Dievišķās liturģijas noslēgumā klērs un Latvijas Pareizticīgās Baznīcas ticīgie pēdējo reizi kalpoja aizlūgumu pirms ikonas atpakaļceļa uz ASV.

Katedrālē sapulcējušies ticīgie ar asarām acīs atvadījās no brīnumdarošā svētuma: Vissvētā Dievadzemdētāja, vēlreiz sapulcējusi Latvijas iedzīvotājus un neskaitāmus svētceļniekus Savā svētīgajā patvērumā, atstāja Latvijas galvaspilsētu, kur pavadīja svētītas piecas dienas – no 5. līdz 10. oktobrim.

-Es atvaldos no ikonas, bet mīlestība uz mūsu Vissvēto Valdnieci Dievadzemdētāju uz visiem laikiem paliek manā sirdī, - sacīja Visaugstisvētītais Metropolīts Aleksandrs. – Es no sirds ceru, ka Dievmātes ierašanās Latvijā Viņas brīnumdarošajā Kurskas Uz saknēm atrastajā ikonā «Zīme» uz ilgiem laikiem paliks ticīgo sirdīs. Mēs lūgsimies, lai Debesu Ķēniņiene reiz atkal apmeklētu Latviju.

Visaugstisvētītais Valdnieks savā sprediķī izteica pateicību Svētīgākajam Maskavas un visas Krievzemes Patriarham Kirilam un Visaugstisvētītajam Austrumamerikas un Ņujorkas Metropolītam Ilarionam, Krievu Aizrobežu Baznīcas vadītājam, par viņu svētību Dievmātes Kurskas Uz saknēm atrastās ikonas «Zīme» atnešanai uz Latviju. Augstisvētītajam Manhetenas bīskapam Nikolajam, Dievmātes Kurskas Uz saknēm atrastās ikonas «Zīme» sargātājam, un viņu pavadošajām personām Visaugstisvētītais Metropolīts Aleksandrs izteica atzinību par veikto darbu ikonas atvešanā.

Sprediķa noslēgumā brīnumdarošā Kurskas Uz saknēm atrastā ikona «Zīme» Krusta gājienā tika apnesta apkārt katedrālei, pēc tam ar svēto tēlu tika svētīta pilsēta, valsts un ticīgie, kuri bija ieradušies pavadīt ikonu.

Rīgas un Latvijas iedzīvotāji izsaka atzinību un dziļu pateicību Latvijas Pareizticīgās Baznīcas Vadītājam Visaugstisvētītajam Rīgas un visas Latvijas Metropolītam Aleksandram par svinīgo ikonas sagaidīšanu un sniegto iespēju ticīgajiem lūgties pie godājamās Dievmātes Kurskas Uz saknēm atrastās ikonas «Zīme» un godināt ievērojamo pasaules mēroga svētumu.

LPB prese dienests