21.novembris / 2016

Latvijas Pareizticīgās Baznīcas Virsgani apsveikuši Svētīgāko Patriarhu Kirilu

2016. gada 20. novembrī, 22. svētdienā pēc Trijādības, Maskavas Kristus Pestītāja katedrālajā Baznīcā Svētīgākais Maskavas un visas Krievzemes Patriarhs Kirils kopā ar Vietējo Pareizticīgo Baznīcu vadītājiem un pārstāvjiem, Krievzemes Pareizticīgās Baznīcas arhiereju un garīdznieku pulku, kalpoja Dievišķo liturģiju. Šajā dienā Krievzemes Pareizticīgās Baznīcas vadītājs svinēja savu 70 gadu jubileju.

Svētīgāko Valdnieku Latvijas Pareizticīgās Baznīcas garīdznieku un ticīgo vārdā 70 gadu jubilejā apsveica Visaugstisvētītais Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs, Augstisvētītais Daugavpils un Rēzeknes Bīskaps Aleksandrs, Augstisvētītais Jelgavas Bīskaps Jānis, LPB Rīgas eparhijas vikārs.

Dievkalpojumu vadīja Svētlaimīgais Aleksandrijas un visas Āfrikas Patriarhs Feodors II, Svētlaimīgais Jeruzālemes un visas Palestīnas Patriarhs Feofils III, Svētīgākais Maskavas un visas Krievzemes Patriarhs Kirils, Svētīgākais un Svētlaimīgais visas Gruzijas Katolikoss Patriarhs Elija II, Svētīgākais Serbijas Patriarhs Irinejs, Svētlamīgais Jaunās Justiniānas un visas Kipras Arhibīskaps Hrizostoms II, Svētlaimīgais Tirānas un visas Albānijas Arhibīskaps Anastasijs, Svētlaimīgais Varšavas un visas Polijas Metropolīts Sava, Svētlaimīgas Čehijas zemju un Slovākijas Metropolīts Rostislavs, Svētlaimīgais Vašingtonas Arhibīskaps, visas Amerikas un Kanādas Metropolīts Tihons.

Svētīgākajam Patriarham līdzkalpoja Latvijas Pareizticīgās Baznīcas Virsgani Visaugstisvētītais Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs, Augstisvētītais Daugavpils un Rēzeknes Bīskaps Aleksandrs, Augstisvētītais Jelgavas Bīskaps Jānis, LPB Rīgas eparhijas vikārs. Dievkalpojumā lūdzās Latvijas Pareizticīgās Baznīcas delegācija.

Dievkalpojumā Kristus Pestītāja Baznīcā piedalījās Krievijas Federācijas valdības pārstāvji, Maskavas mērs S. Sobjaņins, valsts un sabiedrisko organizāciju pārstāvji. Dievkalpojumā lūdzās klosteru igumeni un igumenes, sinodālo iestāžu darbinieki, pareizticīgo jaunatnes organizāciju pārstāvji, neskaitāmi ticīgie.

Dievišķajā liturģijā mazās ieiešanas laikā vairāki virsgani saņēma Patriarha apbalvojumus – Visaugstisvētītais Viļņas un Lietuvas arhibīskaps Inokentijs tika iecelts metropolīta kārtā un 6 virsgani tika iecelti arhibīskapa kārtā.

Pēc dievkalpojuma katedrālē, Kristus Pestītāja Baznīcas patriarha telpās, notika svinīgā pieņemšana, kuras noslēgumā Viņa Svētība pieņēma daudzu delegāciju apsveikumus, kuras bija ieradušās uz svinībām Maskavā.

Latvijas Pareizticīgās Baznīcas vārdā Svētīgāko Valdnieku silti sveica Visaugstisvētītais Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs. Viņa Svētībai dāvanā tika pasniegts brīnišķīgi uzgleznots Kristus Pestītāja tēls.

Šajā dienā ar Viņa Eminences Visaugstisvētītā Rīgas un visas Latvijas Metropolīta Aleksandra un Augstisvētītā Daugavpils un Rēzeknes Bīskapa Aleksandra svētību visos Latvijas Pareizticīgās Baznīcas Rīgas eparhijas un Daugavpils-Rēzeknes eparhijas dievnamos Dievišķajā liturģijā izskanēja īpašas lūgšanas par Svētīgākā Patriarha Kirila veselību.

Latvijas garīdznieki un ticīgie „vienotām lūpām un vienotām sirdīm” lūdzās par Viņa Svētības Svētīgākā Maskavas un visas Krievzemes Patriarha Kirila veselību un labklājību, lai neizsīkstošā Dieva žēlastība vienmēr pavadītu Viņa Svētību smagā Patriarha krusta nešanā un Visžēlīgais Kungs dāvā viņam garīgos un miesas spēkus un stiprina kalpošanā Kristus Baznīcai.

LPB preses dienests pēc Maskavas un visas Krievzemes Patriarha Preses dienesta informācijas