27.septembris / 2015

Lielā ūdens iesvētīšana

2015.gada 18.janvāris
32.nedēļa pēc Trijādības.
Svētmocekļa Feopemta, Nikomudijas bīskapa un mocekļa Feona. Aleksandrijas Sinklitikijas (apm. 350).
Kristus Kristīšanas svētku pavakare.

Pirms Mūsu Kunga Jēzus Kristus Kristīšanas svētkiem mūsu Ādažu kopienā par godu Dievmātes ikonai „Ļauno siržu Mīkstinātāja” priesteris Valentīns Vasiļjevs veica Lielo ūdens iesvētīšanu, ar kuru pēc tam apslacīja klātesošos. Viņam palīdzēja draudzes vecākais Grigorijs. Svētais ūdens tika izdalīts ticīgajiem, kuru viņi dievbijīgi glabā visa gada garumā.

Savā sprediķī tēvs Valentīns apsveica visus klātesošos ar svētkiem un atgādināja, ka Kristus Kristīšanas svētkos iesvētītajam ūdenim piemīt spēja dziedināt dvēseles un miesas vainas. Lai saņemtu dziedināšanu, svētais ūdens ir jāpieņem ar ticību un dievbijību.

Tika runāts arī par to, kāpēc Tā Kunga Kristīšana tiek saukta par Dieva Parādīšanos. Svētītājs Teofāns Vientuļnieks, kura piemiņu mēs svinam šajā dienā, šādi atbild uz šo jautājumu: „…Tādēļ, ka šajā dienā redzamā veidā Sevi parādīja Vienotais Dievs, Trijādībā, Pielūdzamais Dievs: Dievs Tēvs – ar balsi no debesīm, Dievs Dēls, būdams miesā, kristīts, un Dievs Svētais Gars, kurš nonāca uz kristāmo.”